Hlavní obsah
Umění a zábava

Duna 2. Oči modré kořením a plátno plné písku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Valentina Kovy/Open AI

Ať už jste, nebo nejste milovníky sci-fi, název filmu Duna jste velmi pravděpodobně v posledních týdnech zaslechli. A možná patříte mezi těch 252 tisíc diváků, kteří jej od premiéry již zhlédli.

Článek

Já se na tento film vypravila v očekávaní skvělé vizualizace a hudby. S vědomím, že na CSFD (Česko-slovenské filmové databázi) má hodnocení 92 % a zařadil se tak na 8. místo v žebříčku nejlepších filmů. Hned za Schindlerův seznam a Kmotra. K tomu se přidal i fakt, že při koupi lístků už bylo pěkně přebráno a člověk těžko hledal místo se slušným výhledem na plátno.

Legendární Duna

Příběh planety Arrakis, nazývané také Duna, sahá až do roku 1965. V časopisu Analog tenkrát vyšla první část tohoto díla s názvem Svět Duny. Tento sci-fi román napsal americký spisovatel Frank Herbert ve svých 45 letech. V té době měl za sebou již publikaci mnoha povídek a některých svých románů.

Pro velký úspěch a skvělý ohlas tehdejších čtenářů, Frank Herbert navázal dalším dílem nazvaným Prorok Duny, který vyšel ve stejném časopise. V knižní podobě pak vyšly oba díly pod jednotným názvem Duna.

Zázračné koření a písek

Už jako román byla Duna výjimečné dílo. Byl to především příběh sám. Se svou spletitou politikou mezi velkorody a nutností balancovat ve vesmírném světě tak, abyste přežili. Důležitým prvkem byl vždy i motiv Melanže. Unikátního koření, které prodlužuje život, dodává výjimečné navigační schopnosti pilotům gildy, léčí některé nemoci a mění psychické vlastnosti. Právem tento román získal v roce 1966 jak cenu Nebula, tak cenu Hugo za nejlepší román.

Rok 1984 a Lynch

Ti o něco dříve narození si jistě pamatují Lynčovo filmové zpracování z roku 1984. Já tedy určitě. Kyle MacLachlan jako Paul Atreides a sám David Lynch jako operátor těžebního stroje. Navíc původně kulisy vytvářel Salvador Dalí, což je můj oblíbený malíř.

Nebyl to asi nejpovedenější film a sám Lynch ho považuje za své selhání, ale mně fascinoval. Hudba, vizualizace i ta zvrácenost velkorodů a samotného císaře. Temnota a krutost Harkonnenů.

Rok 1992, gaming a Cryo

Stejně dobře si pamatuji první počítačovou hru, vytvořenou po nemalých obtížích studiem Cryo Interactive. Těžkopádná, ale věrná knižní předloze a se skvělou hudbou. Škoda, že tahle hra trochu zanikla mezi následujícími verzemi. Ale její zdlohavý zdro a boj s konkurenčním Westwoodem nebyl lehký.

Rok 2024 a Denis Villeneuve

Myslím, že v Duně 2 odvedl režisér skvělou práci. Přestože téměř tři hodiny divák sleduje převážně hory písku s vědomím, že kouká na poušť u Abú Dhabí a na plátně dominuje oranžová, ani minutu jsem se nenudila.

Ten pomalu a zároveň rychle plynoucí děj pro mě krásně odrážel jak pocit z knihy, tak pocit z první video hry. S Lynchovou verzí se mi spojili snad jen Harkonnenové. Hudba perfektní. Epická, mocná, ale nepřebije děj a visuální vjem. Herecké výkony Zenday a Timothée Chalameta slušné.

Víc jsem si ale užila celkový dojem a harmonii, červí jed získávaný topením písečných pstruhů, jízdu na obřím červím dědovi, destrukci a černotu Harkonnenů, podlost matky i temnější stránku Paula.

Vynecháme-li rozšíření Duny vydané synem Brianem po smrti Franka Herberta, pak má původní série Duny celkem 6 dílů. Nevím, co přesně na nás filmový průmysl chystá, ale na další pokračování se moc těším.

Anketa

Jak jste na tom s Dunou vy?
Série Duna je moje srdcova.
85,7 %
O sérii Duna toho moc nevím. Do kina jsem šel/a prostě na film.
6,5 %
O sérii Duna nevím nic a film vidět neplánuji.
7,8 %
Celkem hlasovalo 77 čtenářů.

https://kinomaniak.cz/ navštíveno dne 13.3.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz