Hlavní obsah
Věda

Je libo celulózu, nebo mikrokapsle?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Valentina Kovy/Open AI

Věděli jste, že od vynálezu prvního papíru vyráběného z konopí uběhlo něco kolem 3 000 let a od vynalezení papíru, jak jej známe, dnes asi 1900 let? A jak je to s papírem elektronickým?

Článek

Současný papír nakonec vytlačil kvalitnější papyrus, který mu nemohl výrobní cenou konkurovat. Pro rozvoj písemné kultury byly jedním z nejdůležitějších inovace Johanna Gutenberga. Až ty dovolily sériovou výrobu tiskového písma, zlepšily skladbu tiskových barev a formu sázecích liter. Díky němu se tak tištěné knihy staly v 16. století hlavním médiem a vedly k rozšíření mnoha děl a rozvoji knižního trhu.

A jak to bylo s papírem elektronickým?

Historie elektronického papíru je samozřejmě mnohem kratší. Tato technologie sahá někam do 70. let 20. století, kdy se jejímu vývoji věnovala firma Xerox, kterou většina z nás zná díky „kopírkám“. Jeho vývojem se ale v 90. letech zabývala i známá MIT v čele s s profesorem Josephem Jacobsonem. Té se podařilo vyvinout elektroforetickou technologii, která byla později komercionalizována a je v současné době jednou z nejrozšířenějších. Do povědomí široké veřejnosti se ale elektronický papír dostal až v roce 2007, kdy Amazon uvedl na trh jeden ze svých významných produktů: čtečku Kindle.

Pokud je stránka v knize materiál vyrobený zhutněním (většinou) přírodního vlákna a potištěný tiskovou barvou, co je pak elektronický papír?

Dnes již existuje několik technologických řešení. Obecně a zjednodušeně lze říct, že elektronický papír funguje na principu malých kapslí obsahujících průhledné medium a v něm „plavající“ drobné, elektricky nabité, pigmentové částice. Ty bývaly dříve jen bílé nebo černé. Dnes jsou běžné už i jiné barvy.

Kapsle jsou pak umístěny mezi dvěma elektricky vodivými fóliemi. Když je na fólii aplikováno elektrické napětí, částice se v kapslích pohybují nahoru, nebo dolů - v závislosti na jejich náboji a na polaritě elektrického pole. Tímto způsobem se pak vytváří obraz, který vypadá jako černý, nebo barevný text na bílém pozadí, nebo obráceně.

A jaké jsou výhody a nevýhody e-inku?

Mezi hlavní výhody je uváděno například menší namáhání očí díky chybějícímu podsvícení displeje a odrazu slunečních paprsků. Dále pak vysoký kontrast a dlouhá výdrž. Elektronické papíry totiž spotřebovávají energii, pouze pokud čtenář „otáčí“ stránky nebo obsah jinak mění.

Jako nevýhoda může být vnímána pomalá odezva. Zatímco u LCD nebo OLED displejů je odezva velmi rychlá, u e-inku si musí čtenář chvilku počkat.

A co Češi? Čemu dávají přednost? A čtou vůbec?

Zpráva o českém knižním trhu 2022/2023 ukazuje, že stále převládají tradiční čtenáři, kteří nedají dopustit na vůni nové knihy, šustění papíru při otáčení stránek a požitku z toho, kdy po dočtení zaklapnou desky. Přesto stále více přibývá těch, kteří dají přednost elektronické variantě.

Podle výše uvedené zprávy dosáhl obrat z tištěných knih v roce 2022 7,8 miliardy korun, což je oproti obratu 8,1 miliard v roce 2021 pokles. Prodej e–knih ale v roce 2022 meziročně stoupl o 12 %. Přestože dlouhá léta mezi jejich čtenáři převládali muži, v roce 2021 vzrostl počet žen na 53 % a tento trend přetrval i v roce 2022, kdy tvořil již 59 %. Nejvíce e–knih se prodalo v Praze, ve Středních Čechách a na Jižní Moravě.

A jak to mám já?

Já osobně jsem byla dlouho zastáncem papírových knih. V policích se mi válí knihy malé velké, tlusté i tenké. Jenže když moje dnes již téměř sedmdesátiletá maminka začala používat čtečku a papír už nevzala do ruky, řekla jsem si, že na tom něco bude.

Nakonec mi čtečka do sbírky přibyla jako dárek a v současné době jí dávám přednost. Je prakticky malá, lehká a vejde se do větší kapsy i menší kabelky. Nahrát se na ní dá celá knihovna. Ale když vejdu do knihkupectví a vidím ty krásné obaly a ilustrace, stejně neodolám a často si nějakou papírovou knihu odnesu.

A jak to máte vy?

V textu bylo čerpáno z následujících zdrojů:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Papir; navštíveno 7.3.2024

https://blog.pointa.cz/jak-vypada-vyroba-knihy-v-tiskarne/; navštíveno 7.3.2024

Anketa

A jak to máte se čtením Vy?
Čtu jen papírové knížky. Ostatní neuznávám.
40 %
Čtu jen e – knihy. Papír je přežitek.
0 %
Čtu obojí podle situace a nálady. Hlavní je pro mě obsah, ne forma.
60 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz