Hlavní obsah
Hobby a volný čas

„Paní, pod vaším psem je krev!“ „Děkuji, já vím.“ Když máte strach, ale chcete veterináři věřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Valentina Kovy/Open AI

Podle výroční zprávy FEDIAF z roku 2023 žije v Evropě přes 100 milionů psů.V České republice jich pak podle stejné zprávy žije přes 2,2 milionů. Dva z nich patří do naší rodiny. O jednoho z nich jsme měli velký strach.

Článek

Podle FEDIAF (European Pet Food Industry Federation) je v Evropě zhruba 91 milionů domácností chovajících nějakého domácího mazlíčka. Psi jsou po kočkách druhou nejčastější volbou a jejich počet neustále roste. I my jsme součástí těchto statistik.

Již léta chováme psy většího plemene a jako pro mnohé majitele psů jsou pro nás plnohodnotnými členy rodiny. Během jejich dospívání i stárnutí s nimi prožíváme různé radosti i starosti. Při některých vzpomínkách se rozesmějeme a při některých se člověk drží, aby neplakal. Do té druhé kategorie patří následující příběh.

Z veselého psa, fenka na umření

Jelikož máme psa i fenu a neměli jsme ambici založit chov, rozhodli jsme se po prvním hárání fenku nechat vykastrovat. V té době byla téměř dvouletá, dobře rostlá a zdravá. Pes to byl vždy veselý. Někdy až moc. Když nás vytála běhala do kolečka a vůbec jí nebylo za těžko to dělat pořád dokola.

Doma byla jako ocásek. Člověk ji pak našel před záchodem, před pokojem, v chodbě, pod stolem za stolem a kdyby to šlo, byla by nejraději na stole. Moc ráda totiž jedla.

Operace proběhla dobře, ale…

Vše nasvědčovalo tomu, že zákrok proběhl hladce. Když jsme si pro ni přišli, byla fena vzhůru a přivítala nás vrtěním ocasu. Doma dlouho spala. Nechtělo se jí ani jíst ani pít. Ale byla probuditelná a vypadala celkově v pořádku. K večeru už i vstala začala pít i žrát. Hurá! to nás potěšilo.

Kontrola druhý den

Na kontrolu jsme šli již ráno na devátou. Při příchodu do čekárny jsem si všimla, že feně prosakuje krytí. Před námi bylo ale ještě několik pejskařů, a tak jsme se rozhodli počkat. Když jsem se na krytí podával o chvíli později bylo prosáklé. O několik minut později jsem slyšela onu větu z úvodu: “ Paní, pod vašim psem je krev!“ To už jsem feně krytí komprimovala a šli jsme na řadu hned.

To je jen drobná cévka v podkoží

Při vyšetření bylo vidět, že má ve spodní části rány drobný otok. Při otočení na záda ale nikde nic neprosakovalo ani nekrvácelo. „To bude zřejmě jen prasklá podkožní cévka. To se může stát.“ Následoval převaz a odchod domů. Termín další kontroly zítra pokud bude potřeba.

Cévka to byla. Ale ne v podkoží

Když jsme přijeli domů, krytí bylo opět lehce pokrvácené. Za několik desítek minut, když se fena postavila jí po zadním běhu tekla krev. Následoval telefonát na veterinu. Bohužel byl pan doktor zrovna na sále. Domluveno vyšetření za hodinu.

Tu hodinu jsme břicho stále komprimovali a chladili. Sice s vědomím, že to asi stejně k ničemu není, břišní dutina je velká a měkká, ale co má člověk dělat. Měli jsme strach a zároveň jsem doufali, že vše dobře dopadne.

Rozuzlení. A to doslova

Hodina ubíhala pomalu. Fenu jsme pořád kontrolovali a na břicho přikládali jednu mraženou zeleninu za druhou. Byla statečná ale bylo vidět, že jí dobře není. Na veterinu jsme jeli s břichem komprimovaným sbaleným ručníkem. Tam na nás již čekali. Když veterinář feně břicho zmáčkl, na ruku se mi vyvalila hromada teplé krve.

Uspávala se hned a revize břicha proběhla v zápětí. Ukázalo se, že podvaz jedné z drobných tepének sklouzl a fena do břicha trvale drobně krvácela.

Příběh s happy endem

Naštěstí je to příběh se šťastným koncem. Fena to byla mladá a vitální. A snad ta její jankovitost a veselost jí pomohly tuhle životní komplikaci přežít. Následky to na ní nenechalo žádné. Je to stále bláznivé trdlo, co běhá a zkoumá a čmuchá a slintá a nejvíc ze všeho se těší na jídlo.

Co říct závěrem?

Mám velkou radost, že to takhle dobře dopadlo. Pan doktor se nám moc omlouval. Ale panu doktorovi určitě nic nevyčítáme. Chirurgie má svá rizika a stát se může cokoliv. Veterinární komora eviduje k dnešnímu dni 4540 veterinářů. Je to hodně nebo málo na 2,2 milionu psů a další miliony a statisíce hospodářských a jiných zvířat v celé České republice?

Je také potřeba myslet na to, že kastrace fen je velký zákrok. Možná budeme příště více zvažovat, co je lepší. Operace, nebo ty pravidelně se opakující týdny pobláznění, falešné březosti a nejistoty, zda se podařilo vše uhlídat.

Anketa

Pokud chováte feny necháváte je kastrovat?
Ano. Hárání je obtěžující. Kastrace to vyřeší.
45,2 %
Ne. Kastrace je riziko. Raději přetrpím pravidelné hárání.
47,8 %
Ne. Chci, aby moje fenka měla alespoň jendou štěňátka.
7 %
Celkem hlasovalo 1273 čtenářů.

Zdroje:

https://vetkom.cz/veterinari navštíveno dne 14.3.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz