Hlavní obsah
Umění a zábava

Yuja Wang není punk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Valentina Kovy/Open AI

Nebo ano? Je to přesně týden, co jsem s kamarádkou navštívila jeden z trojice koncertů Yuji Wang ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Článek

Yuja Wang. Na první pohled křehká jako porcelánová panenka, na druhý pohled tvrdá jako ocel s klavírní technikou světové třídy.

Tentokrát provedla Yuja Rachmaninův Koncert č. 3 d moll. Nebylo to jako před rokem v Carnegie Hall, kdy odehrála všechny čtyři. Tento večer byl „jenom“ jeden. Ale stál za to.

Bylo vyprodáno. S abonentními lístky jsme seděli na místě s velmi dobrým výhledem. Publikum bylo rozmanité. Ženy i muži různého věku a různých národností. K vidění byly lodičky, kozačky, tenisky i mokasíny. Šaty dlouhé i krátké, blýskavé i pastelové, saka svetry a sem tam mohl divák zahlédnout i džíny a tričko. Prostě každému jak libo. Rudolfinum je na většině akcí k dress codu velmi benevolentní. Jde hlavně o hudbu.

Koncert začal včas. Yuja se objevila na podiu pár minut po půl osmé. Pokaždé, když ji vidím kráčet ke klavíru v lodičkách s platformou vysokou tak, že já bych si zlomila nohu jen bych si na ně stoupla a šatech vždy jiných, krásných, často blýskavých a hravě otevřených, říkám si, jak je tohle vůbec možné. Kde se bere v tomhle útlém těle energie tak obrovská.

Koncert byl nádherný. Yuja ovládla orchestr i publikum. V místech, kde byla potřeba něha, klaviaturu něžně hladila, v pasážích, kde byla potřeba razance, tloukla upravenými prsty do kláves silou bouracího kladiva a přesností švýcarských hodinek. V některých místech byla kadence úhozů pro běžného smrtelníka prostě nepochopitelná.

Česká filharmonie pod vedením Sira Simona Rattla Yuju krásně doplňoval. Po závěrečných tónech se klavíristka dočkala ovací vstoje a na pódium se musela několikrát vrátit.

Druhá část koncertu byla neméně vyvedená. Trochu opomíjené dílo Antona Brucknera bylo skvělé. S kamarádkou jsme se shodly, že jeho Šestá symfonie nám místy připomínala filmovou hudbu. Hudební těleso bylo perfektně sehrané, hudebníci uvolnění, a přestože Sir Rattle neměl ještě čas se s Českou filharmonií pořádně sžít odvedli všichni fantastickou práci.

Letos už Yuja v Praze nevystoupí. Pokud by se vám ale chtělo udělat si výlet do Vídně, Hamburgu či Londýna, je možné ji tam v březnu vidět. V dalších měsících už se za ní posluchač bude muset vydat do Spojených států.

Ať už budete mít příležitost se na tuto fenomenální klavíristku podívat kdekoliv, určitě zajděte. Nebudete litovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz