Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bude T. Okamura díky současné kampani SPD budoucí premiér?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vasil Kladívko

spd plakát

Jak moc se současná kampaň SPD zamýšlí nad skutečnými problémy?

Článek

Tento článek, toto zamyšlení, nemá za cíl ani chválit, ani hanět současnou kampaň SPD, ale má být pokusem o střízlivý nadhled na toto konání a zamyšlením se nad tím, kam může současná kampaň SPD dovést. Nechci nikoho napadat, urážet, mám zájem na slušné a kultivované diskusi.

Byl jsem se na Václavském náměstí podívat na to, když SPD natáčela svůj videoklip a součástí toho bylo (asi ) osm velkých plakátů s motivy současné kampaně. Možná ty motivy znáte. „Chirurg“ se skalpelem je asi nejznámější motiv, ale byly tam i jiné, další. Je dost dobře možné, že jste tuto kampaň zaregistrovali i vy.

A já, nežli se ke zmíněné kampani zamyslím podrobněji, se, s dovolením, vrátím ve vyprávění až do roku 1988. Hodně let zpátky to je, ale uvidíte, že to má opodstatnění. Tehdy jsem chodil do osmé třídy základní školy. Tu školu vedla z pozice ředitelky jistá kovaná soudružka. A jednou byl na Václavském náměstí jakýsi povyk. V den nějakého výročí nějací občané protestovali, příslušníci VB je rozehnali, vodou pokropili a soudružka ředitelka nám druhý den ve škole pak vysvětlovala, při hodině občanské nauky, jací zkrachovalci a zaprodanci to vlastně včera na Václaváku narušovali naše klidné, socialistické soužití.

Já nebyl žádný rebel. Ani tehdy, ani dnes jím nejsem. Ale prostě jsem tehdy zvedl ruku a zeptal se, co je vlastně špatně na tom, když lidé volají po svobodě, svobodných volbách, po povolení podnikání a tak? Co říkají špatně?

Soudružka mi tehdy vysvětlila, že přece my MÁME svobodné volby, že my MÁME svobodu slova, a že se MÁME dobře. Bylo mi 14. Nechtěl jsem se dát, tak jsem soudružce ředitelce argumentoval, ale ona nakonec řekla, že tomu nerozumím, že narušuji výuku, že to probereme pak, sami v ředitelně, a že tím debatu končí. Ale bylo vidět, že někteří moji spolužáci jsou mými dotazy zaujati. Že jsem možná zasel semínko pochybností. A to soudružka nechtěla připustit. A tak, aby nám jasně ukázala, kdo je ten špatný, a kdo ten dobrý, řekla několik vět, které mi zůstaly v hlavě na dlouho. Vlastně až dosud. Řekla: „Nemyslete si. Ti, co protestují, tak ti to nedělají zadarmo. To si nemyslete. Oni to mají hodně dobře zaplacené. Ze Západu. Ten Havel a ti podobní. Berou za to, že se takto chovají, velké peníze. Nejde o myšlenky! Jde o peníze!“ a zasmála se. Vlastně nám řekla, že za vším jsou peníze. Nic jiného za tím nehledej. Kdo něco dělá pro peníze, je nízký a cti nehodný.

Nyní se vrátím k SPD a její kampani. Ta kampaň je extrémně rasistická. Mám na mysli ten plakát s „chirurgem“. Když jsem viděl tento plakát v srdci Prahy, čekal jsem reakci ostatních politiků. A víte, jaké byly? No, různé. Z drtivé většiny odsuzující. Ale zaujala mne jedna z reakcí, já nebudu psát, kdo ji udělal, jednoho z politiků od vládnoucí strany. Vzkázal Okamurovi, že ON (ten politik) do něj vidí. Že Okamurovi jen jde o milióny. O to, aby dostal milióny za hlasy od voličů. Jde mu JEN O PENÍZE!

To mi přišlo neskutečně jako deja vu. Čekal jsem od politiků různé reakce. Čekal jsem, že někdo odborně vysvětlí leaderovi SPD, že se v kampani mýlí. Že nejsou přece migranty páchány žádné zločiny, na které on tak nevybíravě upozorňuje! Že migrace není problém, že je to věc, kterou Evropa zvládne. Prostě čekal jsem souboj myšlenek. Ale místo toho jsem se, jako občan, dozvěděl, že ten zaprodanec Okamura jde jen po penězích.

Musím se nyní trošku přiznat k osobnímu postoji. Osobně se migrace, zvláště té, co se k nám žene z Afriky, velmi bojím. Jakkoliv považuji plakát „chirurga“ za silně politicky nekorektní, mám z migrace strach. Je to také ovlivněno tím, že můj kolega v práci, chlap, co s ním sedím v jedné kanceláři, má sestru žijící v Mnichově. A když vypráví, kam to všechno v Německu zašlo, jímá mne hrůza. A k obavám z migrantů mám i jiné, další, důvody. Takže plakátem s „chirurgem“ u mne bylo zahráno na strunu, která je mojí velmi citlivou. Ale to neznamená, že nemohu mít výhrady ke ztvárnění toho sdělení.

Přesto bych ale rád od politiků čekal, že ke mně přistoupí jako ke svéprávnému občanu s volebním právem a vysvětlí mi, v čem se Okamura mýlí. Kde nemá pravdu, kde šlápl vedle. A místo toho se dozvídám, že Okamura je jen politický podnikatel, co to všechno dělá pro peníze. Jeho postoje jsou velmi dobře zaplacené. To se dozvídám. Ale to mě, jako občana, zajímá velmi málo. Chci slyšet, že svým ztvárněním „chirurga“ Okamura šlápl vedle nejen formou, ale i obsahem! Že se prostě to, na co (tak primitivně) upozorňuje, neděje! A pokud se to děje, tak jen ve výjimečných případech a ROZHODNĚ se to nebude dít u nás! Proto máme stát, a proto máme politiky, aby nám vytvořili podmínky pro bezpečný život.

Nevím jak vám, ale mně je (upřímně) jedno, jestli pan Okamura bere, či nebere nějaké příspěvky za nějaké hlasy. To je věc systému, který si pro sebe nastavili politici, takže jestli je to problém, ať ten systém změní. Ale, co se týče mého života, chci od politiků to, aby vytvořili takový svět, abych mohl s klidným svědomím říci, že Okamura se plete! Že nic z toho, na co tak neomaleně poukazuje, nám prostě nehrozí.

Já to od politiků neslyšel. Ani od jednoho. A tím pádem se mi vtírá myšlenka, jestli náhodou svojí kampaní, která je možná vedena touhou po penězích, neřekl pan Okamura, že král je nahý? Jestli neupozornil na to, že je tady problém, který politici (takříkajíc napříč politickým spektrem) neumí řešit. Že je tady problém, ve kterém byli běžní občané tzv. „hozeni přes palubu“?

Vůbec, ale ani trochu, si nedělám iluze, že pan Okamura by dovedl vyřešit problém migrace, a to na jakékoliv úrovni.

Ale, když se zamyslím nad kampaní SPD z politicko-marektingového hlediska, nelze, nežli ji pochválit. SPD se povedlo zvednout nějaké téma, dostat se ZADARMO do všech médií, rozpoutat celospolečenskou diskusi. Tohle se nepovede politikům často. Myslím, že naposledy něco podobného dovedla paní M. P. Adamová svým prohlášením o tom, že si máme vzít více svetrů. Dobře myšlený výrok pak zarezonoval celou společností a dodnes žije vlastním životem.

Jak se tedy postavit k SPD a k její kampani. Ignorovat ji? A zmizí tím problém zvaný MIGRACE? Nebo zesměšňovat SPD? Říkat, že ta zkratka znamená Strana Pomocných Dělníků? No, nevím. Podle mne to není pravda, ale i kdyby, tak snad není nijakou hanbou být pomocným dělníkem. Jen to dělá z těch, kdo toto říkají, jakési nadřazené a namyšlené osoby.

Myslím si, že jediným postojem, který můžeme ke kampani SPD skutečně zaujmout je, ať již volíme kohokoliv, chtít po té „naší“ straně, po těch „našich“ politicích, aby svými činy dokázali, že se SPD krutě zmýlila. Že poukazuje na problémy, které nejsou. Že vyvolává v lidech strach z něčeho, z čeho strach mít nemusí. Protože prostě politici to zvládnou.

Proč bychom to měli po našich politicích chtít? No, protože, když se podíváte na současnou kampaň SPD, tak ta je prostě dobře uchopená. Ať již s ní souhlasíte, nebo ne, je to trefa do černého (nemyšleno nijak rasisticky). A pokud politici nezareagují na tuto kampaň dobře, možná se opravdu stane, že pan Okamura bude předsedou vlády. I když musím říci, že podle mne jím bude spíše pan Babiš. Ale mohu se plést. To připouštím.

SPD je etablovanou stranou na našem politickém nebi, reprezentuje nějakých 8-10% voličů a nelze ji přehlížet. Můžete se jí vysmívat. Ale všimnul jsem si (mimochodem), že největšího výsměchu se této straně dostává od subjektů s potenciálem 1-3 %.

Je možné, že se na vše dívám špatným úhlem pohledu. Nepopírám, že to možné je. Že současná kampaň SPD je jen jednou z mnoha, že vítr času ji odvaje, že přijdou nová témata, nové výzvy. A že SPD zmizí z politické mapy ČR. Ale přiznám se, že si to nemyslím.

Podle mne příští volby (Sněmovní) vyhraje ANO, pak budou strany současné Pětikoalice, pak SPD a Stačilo (KSČM). To je jen můj odhad a úplně nesouvisí s tématem tohoto článku, takže jej nebudu dále rozvíjet.

Zpět tedy k otázce v úvodu mého článku a ke kampani, kterou jsme viděli. Podle mne je třeba jasně říci: Má ta kampaň pravdu, nebo nemá? Myslím obsahově, ne formou. A pokud (byť jen částečně) má, tak jaké řešení politici nabízí? To bych chtěl slyšet. A ne plky o tom, že to Okamura dělá pro prachy. Copak jiní politici ne? Myslím, že kromě pana Babiše, který je finančně saturován, většina politiků dělá svoji práci (také) pro peníze. Já jako občan chci slyšet, že migrace se není třeba bát, že nestoupne zločinnost, že vše je dobře promyšlené a jsme připraveni za všechny možné scénáře. A že za toto ten a ten politik „dává hlavu na špalek“. To bych chtěl slyšet. To by se mi líbilo. Mít pocit důvěry v profesionalitu politiků. Aby politici byli morálními majáky v rozbouřené době. To bych chtěl. Věřit, že kampaň SPD poukazuje na problémy, které prostě nejsou. Vymyšlené problémy.

Váš Vasil Kladívko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz