Hlavní obsah
Sport

Být, či nebýt Rusem na olympijských hrách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pierre de Coubertin/ Wikimedia commons/ Public domain

Účast ruských a běloruských sportovců na letních olympijských hrách je značně komplikovaná. Kvůli útoku na Ukrajinu jsou tyto dva státy pod sankcemi a svět je na Olympiádě nechce. I přes to se někteří sportovci z těchto zemí budou účastnit.

Článek

Kvůli tomu, že Ruská federace před dvěma lety zaútočila na sousední Ukrajinu, se dostala pod silný mezinárodní tlak. Kvůli barbarskému chování Rusů na ukrajinském území s nimi civilizovaný svět nechce mít nic společného. To se týká i ruské účasti na sportovních akcích, včetně blížících se olympijských her v Paříži.

A je to tak správně, protože režim Vladimira Putina využívá sportovce k účelům propagandy. Ruský stát řídí dopingové podvody a kupuje si jejich loajalitu pomocí peněz. Naproti tomu mnoho ukrajinských sportovců zemřelo v důsledku ruského útoku. Neměli bychom mít ani nejmenší soucit s ruskými sportovci, protože oni žijí v luxusu, zatímco jejich kolegové ze sousedního státu umírají během útoků.

I přesto budou moci někteří ruští sportovci nastoupit. Nebudou však reprezentovat svoji vlast. Musí se totiž kvalifikovat jako neutrální sportovci a nebudou sdruženi pod žádnou výpravu ani vlajku. Navíc daný sportovec nesmí být jakkoliv spojován s armádou nebo bezpečnostními službami. Zároveň nesměl v žádném momentě podporovat počínání Rusů na Ukrajině.

Odpůrci ruské účasti obviňují olympijský výbor z toho, že vůbec umožňuje jejich účast. Jiní to zase považují za pouhou šikanu Rusů, která je v rozporu s ideály olympijských her. Pravidla jsou zkrátka pod palbou kritiky ze všech stran. Myslím si, že by neměli být všichni Rusové házeni do jednoho pytle. Pokud jsou schopni přiznat, že počínání jejich země není správné, nemělo by jim být zakazováno účastnit se, ale nemohou při tom nijak propagovat Rusko.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz