Hlavní obsah
Aktuální dění

Prosím! Hlavně ne Kamalu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: The United States Senate - Office of Senator Kamala Harris / Wikimedia commons / Public domain

Joe Biden je ze hry. Podlehl sílícímu tlaku, aby se již neucházel o kandidaturu na prezidenta USA. Mezi demokraty se tak naplno rozběhl boj o novou nominaci. V zájmu USA i světa doufám, že do voleb nevyšlou Kamalu Harrisovou.

Článek

Současný prezident USA Joe Biden v neděli večer oznámil, že se již nebude ucházet o znovuzvolení. Ať už je to z jeho strany moudrý krok nebo útěk před jistou porážkou, je jedno. Tento jeho čin je ku prospěchu celého demokratického světa. Pokud nedokázal obstát v debatě proti Donaldu Trumpovi, jak by chtěl obstát ve vodách mezinárodní politiky?

Jenže je otázkou, kdo ho nahradí. Demokratická strana je plná charismatických a schopných lidí, kteří by zvládli bojovat proti Trumpovi i proti výzvám, které svět jistě čekají. Bohužel logickou volbou by mohla být jeho současná viceprezidentka Kamala Harrisová. Jenže ona si poctu v podobě vyslání do boje o Bílý dům nezaslouží.

Když si vzpomenu na poslední tři prezidenty USA - Joe Bidena, Donalda Trumpa a Baracka Obamu - tak si všimnu velkého rozdílu. Zatímco Obama a Trump měli vedle sebe jako parťáka silného viceprezidenta, u Bidena je tomu přesně naopak.

Jelikož sleduji již řadu let mezinárodní politiku, tak si u Obamova viceprezidenta Bidena ihned vzpomenu na jeho zásluhy ohledně dohod mezi USA a Ruskem, které se týkaly jaderného odzbrojení, které alespoň na pár let definovaly bezpečnost světa.

I Trumpova viceprezidenta Mike Pence si zase vybavím díky jeho schopnosti ctít ústavu, i když ho od toho zrazoval samotný prezident, například když po útoku na Kapitol potvrdil Bidenovo zvolení. Tváří v tvář rozzuřenému davu to chtělo jistě odvahu.

Jenže u Kamaly si nevzpomenu na žádný její úspěch. Nevýrazná osoba, která neudělala nic zásadního. Tedy nic zásadního dobrého. Jejím úkolem jako viceprezidentky totiž bylo vyřešit migrační krizi na mexické hranici. Jenže to je v současnosti terčem kritiky Republikánů i veřejnosti.

Její vstup do boje proti Donaldu Trumpovi bych tedy vnímal jako tragické rozhodnutí Demokratů, kteří by přešli akorát z bláta do louže a blížící se porážku by stejně neodvrátili.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz