Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Podle čeho si komár vybere, že vás vysaje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Jako každé léto, i letos jsou všudypřítomní komáři. Někteří z nás jsou plní štípanců, zatímco jiným se tento otravný hmyz vyhýbá obloukem. To, jak jsme pro ně lákaví, ovlivňuje celá řada faktorů, z nichž některé můžeme ovlivnit.

Článek

Komáry můžeme bezesporu označit za upíry hmyzí říše, kteří nám dokážou pořádně znepříjemnit život. Málokdo však ví, že většinu života jsou vegetariány živícími se nektarem. Chuť na krev dostanou až v rozmnožovací fázi života, kdy z krve čerpají bílkoviny a lipidy, které komárům dodají sílu k nakladení vajíček.

Sice se dokážou živit i krví ryb, ptáků a jiných drobných živočichů, ale člověk je pro ně mnohem lákavější. Je to způsobeno tím, že na oběť je upozorňuje pohyb, teplota a také oxid uhličitý. Člověk vyprodukuje mnohem více CO₂ než menší živočichové a je tedy pro komáry lákavějším soustem.

Dalším faktorem, aby se obětí nepříjemného štípnutí stal člověk, jsou tělesné pachy. Bakterie na našem těle vydávají nejrůznější zápachy, které nemusíme ani vnímat, ale pro komáry jsou neodolatelné. Díky tomu jsou pro komáry lákavější obézní lidé a těhotné ženy, protože jejich pachy jsou výraznější.

Faktor, který může ovlivnit to, zda se staneme obětí, může být i konzumace alkoholu. Po požití alkoholického nápoje se totiž v našem potu vyskytuje ethanol a v našem dechu sekundární alkohol oktanol. Ty jsou plné cukrů a pro komáry nás dělají velmi lákavými, protože cukr potřebují k přežití.

Co dělat a nedělat po štípnutí

Komáří štípnutí některé nepříjemně svědí a jiní si ho ani nemusí všimnout. Nezáleží však na druhu komára, ale na našem vlastním imunitním systému. Největším problémem totiž není samotné sání krve, ale vypuštění slin komárů do našeho podkoží. Na to musí náš imunitní systém reagovat a místo štípnutí může napuchnout a začít svědit.

Důležité je, abychom odolali prvotnímu nutkání se škrabat. To totiž pouze roznese komáří sliny dále od místa štípnutí a zesílí odpověď imunitního systému. Mnohem lepší je snažit se svědění nevšímat. V případě, že je to nesnesitelné, je mnohem lepší použít nějaký přípravek pro zklidnění pokožky nebo léky na alergii.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz