Hlavní obsah
Názory a úvahy

Evropská unie nás očividně nezajímá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

I když to vypadá na nejvyšší volební účast ve volbách do Evropského parlamentu, tak to stále není žádná sláva. Proč Čechy nezajímá mezinárodní politika?

Článek

Volební účast ve volbách do Evropského parlamentu se u nás pravidelně pohybuje lehce pod 30 %, kromě voleb, které se konaly v roce 2014 a účastnilo se jich pouze 18,2 % voličů. I když nyní byla volební účast pravděpodobně dosud nejvyšší, je stále velmi nízká. Čím to je, že Evropská unie občany očividně nezajímá?

I když si mnoho z nás ráda na EU zanadává, přijít projevit svůj názor už tak oblíbená činnost není. Nejspíše za to může malý počet zástupců České republiky, kteří jsou volení. Nám připadne 21 míst z celkových 705 poslanců. Je to sice málo, ale rozložení mandátů mezi státy odráží počet obyvatel v jednotlivých zemích. Navíc se poslanci napříč státy sdružují do klubů, které následně mají vliv podle toho, jak silné jsou. Proto i na našem zastoupení záleží.

Dalším důvodem je jen malá aktivita naší politické scény. Do čela kandidátek jsou většinou umístěni političtí dinosauři, kterým takto strany chtějí zajistit spokojený důchod. Příkladem můžou být Lubomír Zaorálek nebo Alexandr Vondra. Ani rozpočet na kampaň nebývá takový, jako u voleb do poslanecké sněmovny. Pro strany jsou evropské volby bohužel druhořadé a nevěnují jim tolik pozornosti, a to se projevuje i na aktivitě občanů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz