Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsi správná feministka? Přijmi jméno svého dědečka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V současnosti je snahou mnoha feministek bořit patriarchát ve společnosti. Někdy jsou však metody boje proti mužské nadvládě velmi podivné. Například když si ženy berou jméno po svém dědečkovi.

Článek

I když se za posledních 100 let postavení žen ve společnosti výrazně zlepšilo, tak si stejně myslím, že stále nemáme úplnou rovnost pohlaví. Proto je stále potřeba snaha feministek zlepšit podmínky žen, například v oblasti platů nebo možnosti kariérního růstu. Některé si však občas neuvědomí, že jejich vzdor patriarchátu vlastně vůbec nedává smysl.

Například když se rozhodnou, že nechtějí příjmení po svém otci. Začnou tedy hledat alternativu a jelikož jméno nás spojuje s rodinou, tak je nejjednodušší vybrat si jiné příjmení, které máme v rodině. Často proto volí příjmení své matky za svobodna. Je toto ten nejlepší a hlavně nejchytřejší způsob boje za rovnoprávnost?

Vaše matka má totiž zase své příjmení po svém otci. Dojde tedy pouze k přijetí jména jiného muže. To určitě není správná cesta k poražení patriarchální společnosti. Myslím si, že je to ze začátku starost rodičů.

Žena si například může nechat své jméno, nebo partneři nemusí být vůbec sezdaní. Pak už záleží pouze na domluvě, čí příjmení dítě převezme. A potom máme právní úpravy, na základě kterých se každý z nás může přejmenovat, jak jen chce. Každopádně bychom se před tímto zásadním krokem měli zamyslet, proč ho děláme, a jestli to bude mít ten správný výsledek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz