Hlavní obsah
Názory a úvahy

Miroslav Ševčík šel opět náhodou kolem: Návrat do vedení VŠE

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matica slovenská/ Wikimedia commons/ CC BY-SA 4.0

Minulý rok po dlouhém sporu akademiků ohledně politických aktivit Miroslava Ševčíka došlo k jeho odvolání z čela Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Nyní se ho zpět do vedení fakulty snaží dostat děkanka Adéla Zubíková.

Článek

Děkanka Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Adéla Zubíková potvrdila spekulace, že plánuje akademickému senátu navrhnout Miroslava Ševčíka na pozici proděkana pro ekonomiku. Jelikož byl Ševčík z vedení fakulty odvolán kvůli mnoha kontroverzím, jeho návrat je pro mnohé šokem. Co stojí za jeho návratem do vysokoškolské sféry?

Je možné, že je Miroslav Ševčík natolik kvalitní a schopný pedagog a manažer, že je pro fakultu nepostradatelný. Nebo se možná naplnily obavy některých, že si Ševčík během vedení fakulty vytvořil plně loajální struktury, díky nimž bude vždy schopný se vrátit. Druhé variantě nasvědčuje například to, že současná děkanka byla v pozici proděkanky právě za Ševčíka.

Kontroverzním se Ševčík stal díky svým politickým aktivitám. Kromě politiků však proti němu aktivně vystupují i studenti fakulty, kteří několikrát protestovali. Jeho politické smýšlení a metody vzdělávání ještě doplňují řada kontroverzních činů. Například zneužil modrý majáček na dálnici D5, aby odjel z kolony uličkou pro záchrannou službu a jel v protisměru.

V celé situaci záleží pouze na tom, jak moc nás štve, že Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické vede Miroslav Ševčík. Pokud to někdo nemůže překousnout, jediným řešením je výměna celého vedení fakulty a její reorganizace. Je totiž nepravděpodobné, že by se Ševčík vrátil zpět na fakultu pouze náhodou.

Jsem však názoru, že to všem může být jedno. Dříve měla VŠE minimální konkurenci v ostatních vysokých školách. To se však změnilo v posledních letech a pokud by Národohospodářská fakulta nebyla schopná studentům nabídnout kvalitní podmínky pro studium, šli by zkrátka na jinou školu. Politickým aktivitám Ševčíka není naštěstí možné nijak bránit, ale stopku ve vedení fakulty by mu měla vystavit pouze zpětná vazba uchazečů a studentů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz