Hlavní obsah
Aktuální dění

Podivná žádost Ursuly von der Leyenové na členské státy EU

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mueller/ Wikimedia commons/ CC BY 3.0 DE

Je po volbách do Evropského parlamentu a začíná vyjednávání o budoucí Evropské komisi. Pravděpodobná příští předsedkyní bude zase Ursula von der Leyenová, stejně jako v minulém volebním období. Ta má však na členské státy velmi specifický požadavek.

Článek

Jelikož se po volbách do Evropského parlamentu zásadně nezměnila většina, tak je pravděpodobné, že v čele Evropské komise zůstane Ursula von der Leyenová. Ta se zdá, že již se svojí pozicí tak trochu počítá. I proto nejspíš již v samém počátku jednání o budoucí podobě komise vznáší na členské státy Evropské unie požadavky na nominované.

Každý stát si totiž může vyjednat, jaké portfolio bude jeho kandidát zastávat v příštích letech. Následně navrhne někoho, kdo se bude ucházet o tento resort. Může se však stát, že kandidát nezíská podporu. Následně se musí vybrat nový a celý proces se opakuje. Ursula chce proces zrychlit, a proto žádá, aby každá vláda navrhla rovnou dvě osoby, ze kterých se vybere. Má to ovšem háček. Možnosti, mezi kterými se bude rozhodovat, musí být genderově vyvážené.

Očividně chce, aby celá komise byla vyvážená, co se týká pohlaví členů. To je však špatná zpráva pro nás obyvatele České republiky. Jelikož jde ruku v ruce výběr osobnosti a jeho budoucího portfolia, tak bychom nemuseli získat nějaký klíčový resort, ale jen nějaký na okraji zájmů politiků i veřejnosti. A to by se mohlo stát jenom kvůli tomu, že náš vhodnější kandidát nemá to správné pohlaví, které je zrovna potřeba k vyváženému obsazení. Jsem samozřejmě pro vyváženost pohlaví v politice, ale gender by neměl být zásadním kritériem pro výběr kompetenčního člověka.

Zdroj:

Komentář místopředsedkyně výboru PS pro evropské záležitosti Mgr. Lucie Potůčkové pro ČT 24 (17. 6. 2024)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz