Hlavní obsah
Aktuální dění

Putinovo největší vítězství je jeho největší slabinou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Пресс-служба Президента России/ Wikimedia commons/ CC BY 4.0

V roce 2014 se Putinovi podařilo bez tvrdých bojů ovládnout ukrajinský poloostrov Krym. Nastartoval tím svoji dráhu dobyvatele. Jenže jak se říká, s čím kdo zachází, tím i schází.

Článek

Putin navzdory svému vzrůstu chce být velkým mužem a k tomu potřebuje velké úspěchy. Jedním z jeho úspěchů je krádež ukrajinského poloostrova Krym, který slavnostně připojil mostem k ruské pevnině. Jenže tento jeho „úspěch“ mu začíná hořknout. Potom, co spustil plnohodnotnou válku proti Ukrajině, se totiž ukázalo, že Krym je slabinou.

Poloostrov se stal domovem Černomořské flotily a ruská vláda se z něj snaží udělat jakousi nepotopitelnou letadlovou loď, která by jim poskytovala strategickou výhodu během útoku na Ukrajinu. Jenže se ukazuje, že velké množství vojenských struktur představuje i velké množství cílů, které se jenom obtížně brání.

Ukrajincům se daří zasahovat tamější cíle. Například Černomořská flotila již domov nepotřebuje, protože v podstatě již neexistuje. A i když je nepravděpodobné, že by se ukrajinská armáda dokázala vylodit a obsadit Krym, neustávající útoky jsou pro režim Vladimira Putina velkou komplikací. Ukrajinská schopnost úspěšně napadat poloostrov by mohla být rozhodující pro vyhnání Rusů ze zbytku Ukrajiny a může představovat i silnou páku během mírových jednání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz