Hlavní obsah
Finance

Senioři v domovech už nemají jistých ani 15 % důchodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Sociální péče o seniory je v mnoha případech součástí závěru lidského života. Bohužel státní kapacity pobytových služeb jsou nedostatečné a často je musí suplovat soukromé společnosti. Domovy pro seniory jsou však finančně náročné.

Článek

Vláda se rozhodla, že v době krize s tíživou finanční situací začne pomáhat. Namísto seniorů se rozhodla pomáhat soukromým podnikatelům. To celé na úkor právě seniorů. Dosud bylo totiž státem garantováno, že po zaplacení služeb domovů pro seniory musí důchodci zbýt minimálně 15 % přijmů. To se však nyní vláda snaží změnit a zrušit toto pravidlo u  soukromých domovů.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka to přirovnává k platbám za soukromé školství, kde si člověk může vybrat, jestli dítě umístí do soukromého nebo státního zařízení. Jenže naše „sociální svědomí“ vlády, jak se Jurečka označuje, zapomnělo, že kapacity sociálních služeb jsou nesrovnatelně menší než ty ve školských zařízeních. Čekání na umístění do domova se sociální péčí je natolik zdlouhavé, že když je seniorovi nabídnuto místo, tak se většinou nemůže rozhodnout podle toho, zda se jedná o soukromé nebo státní zařízení.

Dlouhé čekací listy na umístění do domova často znamenají, že jsou u umístěných seniorů již velmi pokročilé nemoci, které snižují pohyblivost a postihují i mysl. Mnoho lidí by se mohlo ptát, na co potřebuje ležící senior bez základní orientace místem, časem a osobou těch 15 %, protože na kafíčko už asi chodit nebude. No, jenže překvapivě i ty nejtěžší případy potřebují peníze a možná více než kdokoliv jiný. Mnoho důležitých léků i úkonů je totiž s doplatkem a pojišťovny se mnohdy snaží spoluúčast zvýšit co nejvíce to jde. Navíc i televizi nebo rychlovarnou konvici si na pokoj kupuje většinou klient sám.

Na co nám budou sociální služby, když v nich lidé nebudou mít peníze na léky. Je samozřejmě úctyhodné, že vláda chce pomoci podnikatelům, ale proč zrovna na úkor seniorů. Vláda by se měla v první řadě soustředit na budování dostatečné kapacity domovů pro seniory. Podnikatel si navíc může v případě, že se nedaří, sám vybrat, zda bude pokračovat, nebo svoji obživu změní, ale senior si stáří ani nemoci bohužel vybrat nemůže. Měli by tedy být prioritou vládní pomoci, ale bohužel naše vláda si v důchodcích našla nový zdroj peněz pro podnikatele.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz