Hlavní obsah
Aktuální dění

Výsledky voleb budou později, než jsme zvyklí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Sedláček/ Wikimedia commons/ CC BY-SA 4.0

Evropské volby u nás probíhají od pátku 7. až do soboty 8. června. Výsledky se však dozvíme nejdříve až v neděli večer. Co způsobí takto dlouhé čekání, na které již nejsme u sčítání hlasů zvyklí?

Článek

Z posledních voleb jsme si zvykli, že sčítání hlasů probíhá velmi rychle. Po uzavření volebních místností je většinou výsledek znám veřejnosti již za pár hodin. Záleží hlavně na počtu lidí, kteří přišli hlasovat. Ale tentokrát u voleb do Evropského parlamentu si budeme muset počkat až do nedělního večera.

Je to hlavně z toho důvodu, že se sice v celé Evropské unii hlasuje stejný víkend, ale dobu vyhrazenou pro hlasování si každý stát může přizpůsobit podle svých zvyklostí. U nás tedy probíhají v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Některé státy volí ve stejný čas i dny, ale jiné mají například pouze jednodenní volby, nebo je u nich termín voleb úplně posunutý. Někde i kvůli časovému posunu.

A právě proto, aby nedošlo k ovlivnění voličů napříč státy, tak se se zveřejněním výsledků čeká, až odvolí všechny členské státy. Nejdéle probíhají volby v Itálii, kde se volební místnosti uzavřou až v neděli ve 23:00. Nedočkavci však nemusí zoufat, protože první odhady se očekávají již v neděli v podvečer.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz