Hlavní obsah
Knihy a literatura

Šest důvodů, proč číst české spisovatele fantastiky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by freepik

Zdroj: https://www.freepik.com/free-photo/young-woman-hat-reading-book-forest_2848978.htm#fromView=search&page=1&position=27&uuid=f6b3fc05-b075-4fe0-b9db-5012535bd402

Jako čtenářka fantastiky jsem se vícekrát setkala s lidmi, kteří odmítají číst tvorbu českých spisovatelů. Jejich postoj mi upřímně příliš nedává smysl. Číst české spisovatele má totiž nejednu výhodu.

Článek

Co píše konkurence?

Pokud sami píšete a máte ambice publikovat, hodí se vědět, co současní čeští autoři píšou. Aspoň ti, kteří tvoří ve stejném žánru jako vy. Vyplatí se znát, jaké trendy se v literatuře projevují. Které téma už bylo úplně vytěženo a kterému se naopak nikdo nevěnuje. Což ovšem neznamená, že na již mnohokrát zpracované téma nemůžete napsat kvalitní a zajímavou knihu.

Máte větší šanci na vydání

Opět platí pro budoucí spisovatele. Když si budete kupovat a číst díla českých spisovatelů, nakladatelství nezkrachují. Když nezkrachují, existuje větší šance, že časem vydají i vaši knihu.

Dobře známé prostředí a reálie

Londýn, New York, Paříž… Krásná místa, ale proč se nezačíst do příběhu, který se odehrává v nám dobře známých končinách? Když čtete román zasazený do prostředí, které znáte, hned to zážitku z četby dodává další rozměr. S tím souvisí i specifický smysl pro humor, reálie a v neposlední řadě i slovanská historie a mytologie, která se pochopitelně od zahraničních románů odlišuje.

Obrovská rozmanitost

Za ostatní žánry nemohu mluvit, ale česká fantastická literatura rozhodně není na jedno brdo. Najdete v ní obrovské množství autorů, přičemž co autor, to styl. Nemůžete si tedy stěžovat na jednotvárnost. Ať už máte rádi klasickou fantasy, historickou fantasy, městskou fantasy, humoristickou fantasy nebo preferujete sci-fi a všechna možná její odvětví, existuje spousta spisovatelů, jejichž díla stojí za to.

Navíc si jednotlivé autory vždycky můžete napřed otestovat na povídkových sbornících nebo časopisech. Když vám sedne jejich styl v povídce, je větší šance, že se vám budou líbit i jejich romány.

Jsou dostupnější

Když si oblíbíte českého spisovatele, je daleko snazší přijít s ním do kontaktu než se zahraničním autorem. Pokecat si o psaní. Nechat si podepsat knížku. Požádat o společné foto. Osobně se mi ještě nestalo, že by se ke mně spisovatel/ka zachoval/a hrubě. S výjimkou těch, kteří se záměrně drží v ústraní a publikují pod pseudonymem, vesměs bývají velmi vstřícní, přátelští a rádi si s fanoušky popovídají.

Pravidelně se navíc konají všelijaké fantastické cony, festivaly, besedy a další akce, na nichž je možné se se spisovateli setkat. A to, prosím pěkně, nejenom v Praze! Například v prosinci v Brně pravidelně probíhá festival FénixCon, který spisovatelé fantastiky hojně navštěvují. A v Chotěboři jde pro změnu navštívit Festival Fantazie s téměř třicetiletou historií.

Lahodí oku i uchu

S češtinou si nejlépe dokáže pohrávat právě Čech (či jiný člověk, který tímto jazykem plynule hovoří). Takže ačkoliv překladové fantasy a sci-fi knihy rovněž mají své kouzlo, je to právě v domácí literatuře, kde se můžeme nejsnáze pokochat příběhem, který lahodí oku i uchu.

Když se k vytříbenému literárnímu stylu přidá mnohdy bohatá imaginace fantasy a sci-fi autorů, výsledkem je výjimečný zážitek, který by byla škoda si nechat ujít. Konkrétní jména zmiňovat nebudu, k nim se vrátím v jiném článku, ale pokud trochu zapátráte, jistě objevíte české spisovatele fantastiky, jejichž tvorba vás zaujme a bude se vám příjemně číst.

Napadají vás další důvody? Jak jste na tom se vztahem k českým spisovatelům? Čtete jejich knihy nebo dáváte přednost zahraničním autorům? Máte mezi českými spisovateli oblíbence, jejichž tvorbu byste ostatním doporučili?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz