Hlavní obsah
Cestování

Románský hrad Landštejn a městská památková rezervace Slavonice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vera

Dnes vás zavedu na jeden z nejstarších hradů v ČR - zříceninu Landštejn a odtud se vydáme do města, které se uchází o zápis na seznam UNESCO a jemuž se přezdívá malá Telč - do Slavonic.

Článek

Hrad Landštejn, nacházející se na jihu Čech v oblasti zvané Česká Kanada, je jedním z nejstarších hradů u nás, řadí se mezi tři dochované románské hrady v ČR a je jednou z nejvýznamnějších románských památek ve střední Evropě.

Landštejn byl založen na počátku 13. století pravděpodobně Přemyslem Otakarem I. jako románský.

Jediným původním zachovalým vnitřním románským prostorem je románská kaple uvnitř menší románské věže, která sloužila pouze hradnímu pánovi a jeho rodině.

Foto: Vera

Landštejn

V roce 1282 hrad přešel do držení pánů z Landštejna, kteří patřili mezi přední českou šlechtu. Po nich získal hrad neznámým způsobem král Václav IV.

V roce 1381 hrad a okolní panství od krále získává Konrád Krajíř z Krajku.

Krajířové přistavují pozdně gotické obytné stavby - paláce do nádvoří a obytné věže donjonu. Vstup do hradu byl přeložen z jižní na severní stranu. V první polovině 16. století byly k původní románské hradbě přistavěny renesanční paláce. Jednotlivé sály byly vytápěny krby i horkovzdušnými rozvody. Z doby Krajířů pochází i nové gotické opevnění - gotická parkánová hradba pod původním hradním jádrem a vnější věnec renesančního opevnění s půlkruhovými baštami.

Foto: Vera

Nádvoří hradu Landštejn

Foto: Vera

Přetínaný gotický oblouk je znakem pozdní gotiky v Čechách. Nachází se ve třetí bráně, zbudované jako nový vstup do hradního komplexu ze západu.

Krajířové zanechali hrad ve velkých dluzích a proto ho v roce 1579 Anna prodává Štěpánovi z Eicinku, po něm se majitelé hradu hodně střídali.

V roce 1771 postihl hrad požár, hrad již nebyl nikdy obnoven a zřícenina začala být lidmi rozebírána na stavební materiál.

Roku 1945 byla zřícenina zkonfiskována poslednímu majiteli z rodu Sternbachů a dále chátrala.

Rekonstrukce hradu započala roku 1972 a v roce 1990 byl hrad zpřístupněn veřejnosti.

Hrad můžete navštívit ve dvou okruzích. Já Landštejn navštívila v okruhu, který je bez návštěvy románské kaple. Pokud byste měli zájem navštívit okruh zahrnující kapli, doporučuji si koupit vstupenky předem online, prohlídka se totiž koná jen dvakrát za den a kapacita je omezena na 10 lidí, prohlídka hradu je pak bez průvodce a provedou vás po ní panely s texty o historii a stavbě hradu.

V rámci prohlídky můžete také navštívit výstavu místních archeologických nálezů, umístěna je vedle pokladny.

Foto: Vera

Výhled na část zříceniny při výstupu na románskou věž.

Foto: Vera

Výhled z románské věže na vodní nádrž Landštejn.

Městská památková rezervace Slavonice

Z Landštejna jsem se vydala do nedalekých Slavonic.

Slavonice byly v roce 1961 prohlášeny městskou památkovou rezervací. Dlouhodobě se uchází o zápis na seznam světového a kulturního dědictví UNESCO. Nominováno je 24 goticko-renesančních domů.

Domy pocházejí převážně z 16. století a vyznačují se bohatě zdobenými štíty, psaníčkovými nebo figurálními sgrafity.

Při prohlídce města si můžete prohlédnout i zbytky dochovaných hradeb s několika baštami na východní a severní straně Slavonic a dvě brány - Jemnickou a Dačickou.

Foto: Vera

Měšťanský dům č.p. 453 - sgrafitová výzdoba.

Foto: Vera

Vějířová sklípková klenba, také nazývaná jako diamantová v domě č.p. 480.

Foto: Vera

Dům v Nádražní ulici.

Městská věž farního kostela Nanebevzetí Panny Marie

Foto: Vera

Městská věž

Slavonice si je možné prohlédnout i hezky z výšky. Stačí k tomu, abyste vystoupali po 176 schodech na městkou věž, která byla postavena v letech 1503 - 1549.

Věž je 56,5 metrů vysoká, ochoz se nachází ve výšce necelých 33,6 metrů, členěna je do 7 pater.

V pátém patře si lze přes okno dveří povšimnout hodinového stroje, který byl instalován při opravě věže v letech 1993 - 1994.

V šestém patře se nachází zvonice. Jsou zde instalovány dva větší litinové zvony z německé slévárny Bochum z roku 1918, zvon ze zvonoviny z roku 1612, dva malé bronzové zvonky - umíráčky z roku 1731 a dva bicí hodinové cimbály.

Foto: Vera

Zvony na městské věži.

V patře sedmém se dochovalo obydlí hlásného skládající se ze dvou místností.

Mimo otevírací dobu věže je možné se na prohlídce domluvit v knihkupectví na náměstí Míru.

Foto: Vera

Pohled z věže na náměstí Míru.

Foto: Vera

Pohled z věže na Horní náměstí a Jemnickou bránu.

Slavonické podzemí

Podzemní systém chodeb, nacházející se pod slavonickým náměstím, pochází pravděpodobně ze 13. století a patří k nejstarším částem města.

Ručně sekané sklepy (lochy), které sloužily k ukládání potravin, byly později propojovány systémem chodeb, který odváděl přebytečnou podzemní vodu.

Dnes známá prozkoumaná část podzemí měří cca 1400 metrů a nalézá se v hloubce 4 - 7 metrů pod městskou dlažbou.

Vstup do podzemí se nachází v domě č.p. 480, prohlídku lze absolvovat v průběhu léta, na výběr je trasa krátká ( 130 metrů) a dlouhá ( 400 metrů). Obě trasy jsou osvětlené a s průvodcem.

Podzemí ale není nic pro klaustrofobiky, chodby jsou jen 50 centimetrů široké a 150 cm vysoké. Zapotřebí je zvážit i fyzickou zdatnost, podzemí vyžaduje pohyb v předklonu a také jím stále protéká voda ( gumáky a pláštěnky jsou poskytnuty na místě). Delší trasa je proto určena spíše otrlejším lidem.

Na závěr mám pro vás jeden tip, kam stojí zato se ve Slavonicích ještě podívat.

Pevnostní areál Slavonice

Foto: Vera

Pevnostní areál Slavonice

Pevnostní areál, nacházející se zhruba 2 kilometry za městem, je ukázkou části obranné pevnostní linie ČSR, která je tvořena systémem pozorovacích a palebných průseků, protitankovými a protipěchotními překážkami a 11 rekonstruovanými objekty lehkého opevnění vz. 37 do stavu z období mobilizace v září 1938 i do stavu socialistické reaktivace v letech studené války ( 1949 - 1989).

Přístupné jsou dva plně vybavené a vyzbrojené bunkry, první z  roku 1938, druhý z roku 1963.

Prohlídka bunkrů je s odborným výkladem průvodce. V květnu, červnu a září pouze o víkendech, v červenci a srpnu denně. Prohlídku lze za určitých podmínek domluvit i mimo otevírací dobu.

Areál je celoročně volně přístupný. Prochází jím 2,5 kilometrů dlouhá naučná stezka informující o výstavbě opevnění v letech 1935 - 1938 v tehdejší ČSR a o situaci přímo na Slavonicku.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz