Hlavní obsah
Umění a zábava

AKA - francouzská filmová novinka diváky nadchla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Netflix

Drsný agent má i srdce

Nový akčňák překvapil i ty, co si mysleli, že už je nic překvapit nemůže a získal obrovskou diváckou podporu. Je prostě super.

Článek

Tajný policejní agent, kterého oficiálně zastřelili jako mladistvého, když se snažil pomstít svého pedofilem zneužívaného bratra, se snaží infiltrovat do organizace propojené s nepřítelem státu. Jeho úkolem je najít ho a zabít. Poměrně jasný příběh zdánlivě průhledného zabijáka, ve kterém se postupně ukazuje, že příběh není zdaleka tak jasný a zabiják má srdce stále na správném místě.

Hned na začátku mě film AKA (režie Morgan S. Dalibert, Francie, 2023) donutil rozhodnout se, jestli ho vůbec chci vidět. Realita operace v Africe, kterou film začínal, dostatečně nastínila v jakém duchu se bude ubírat dál. Bude drsný a taky byl. Příběhů o elitním zabijákovi už tady bylo hodně, tento se ale dost vymykal.

Do hlavní role Adama Franca tvůrci obsadili francouzského herce Albana Lenoira, kterého jsem viděla poprvé a musím říct, že se mi dost líbil. Má na drsňáky „ksicht“, a že hrál kladnou postavu, jeho výrazu vyloženě slušelo. Už jen fakt, že jeho utajení nebyla nová, ale jeho skutečná identita, dával jasně najevo, že je úkol nebývale důležitý a to přesto, že se týkal jediného člověka - súdánského vojenského vůdce Moktara (Kevin Layne). Ten byl obviněn z bombového útoku a prohlášen za teroristu. A protože policejní odposlechy ukazovaly na chystanou novou operaci, bylo potřeba ho odstranit.

Teď to vypadá, že jsem vám řekla všechno, no, ve skutečnosti jsem neřekla vlastně nic. To bylo na tomto filmu právě to skvělé. Měl super námět, a přestože byl plný střelných zbraní a zajímavých akcí, nechybělo v něm ani místo pro lidskost a soucit.

Když se pak ke konci provalilo, že je Adam policajt, nabral příběh úplně jiný směr a vedl hlavního hrdinu k překvapivé skutečnosti. Na to, jak to vypadalo bledě, se nakonec všechno povedlo. Přesně tak by to mělo u drsných filmů být. Protože jinak po nich zůstává stažený zadek a hluboká rána v srdci. Závěr filmu mi přinesl pocit zadostiučinění a aspoň trošku spravedlnosti v tom našem zvláštním světě.

Podobně zpracovaných filmů moc není. Bylo znát, že si tvůrci dali záležet, aby pointa nevyplynula dřív, než chtěli a herecký výkon Albana Lenoira byl fajn. Tento film bych zařadila mezi akční špičky a určitě vám doporučuji se na něj podívat. Pokud nemáte rádi akci, užijete si ho taky. Zase tolik jí tam není, a věřím, že oceníte příběh. Opravdu si zaslouží pozitivní recenze i skvělá hodnocení, kterých se mu od diváků dostává.

Poslední dobou hodně koukám na Netflix, tam ho najdete. Užijte si ho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz