Hlavní obsah
Umění a zábava

Arnold Schwarzenegger nejí maso a byl milionář dávno před tím, než začal točit filmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Netflix

Arnold dosáhl vždy všeho, co chtěl

Člověk ho má spojeného s kulturistikou, Hollywoodem i politikou a přesně tyto tři oblasti otevírá ve svém novém, možná až moc upřímném dokumentu.

Článek

Arnold Schwarzenegger je bez pochyby akční hvězda osmdesátých a devadesátých let. Tehdy to byl krásný velký chlap, navíc kulturista s mnoha oceněními z nejvyšších soutěží, tak by se mohlo zdát, že to vyplynulo samo, ale samo se ještě nikdy nic nestalo. Musel se sakramentsky snažit, aby v životě získal, co chtěl. Jeho nespornou výhodou oproti ostatním bylo, že věděl, co to je.

Prakticky už v dětství měl díky despotické výchově jejich otce ve věcech jasno a nezbývalo mu, než si za tím jít. Když člověk ví, co chce, cesta se vždycky najde a tak k němu ve správný čas přicházely ty správné příležitosti. Od něj se chtělo jen, aby na sobě tvrdě pracoval a pak se jich chopil. S kulturistikou to bylo ještě poměrně snadné. Stačilo jen správně cvičit a vypadat, jak bylo potřeba. S herectvím už to tak jednoduché nebylo.

Když se k filmu konečně dostal, byl to takový propadák, že na další roli čekal dlouhých pět let. Tou dobou už v kulturistice dokázal všechno, takže se začal zajímat o investice do nemovitostí. Právě díky realitám vydělal své první miliony. Když pak dostal další filmovou roli, byl ve stádiu, kdy už si mohl vybrat, jestli ji chce nebo ne. A tak se zrodil Arnold Schwarzenegger - akční hvězda a taky trn v oku Sylvestera Stallona. Jejich rivalita byla ale i k něčemu dobrá. Hnala jejich role a filmový průmysl tam, kde jsme je viděli. Do velkých zbraní, skvělé akce a kasovních trháků.

Mezi tím vším se Arnold přiženil do jedné z neznámějších a nejvlivnějších rodin v Americe - Kennedyů a spoustu let žil ve spokojeném manželství. Jeho žena ho plně podporovala ve všem, co dělal. Pomáhala mu i s kampaní, když usiloval o post guvernéra Kalifornie, a stála při něm v dobrém i zlém, když jím byl. Až teda na to poslední zlo, které bylo až tak zlé, že ho nakonec opustila.

Zdánlivě dokonalý Arnold, jak už to tak bývá, až tak dokonalý nebyl a udělal dítě jejich hospodyni. Umím si živě představit, jaké to muselo pro jeho ženu být, když zjistila, že se jim roky starala o domácnost a celou jejich rodinu žena, se kterou on tajně spal. Musela to být pecka. Polehčující okolností mu byl jen fakt, že když ho s tímto podezřením konfrontovala, nezapíral a nemanželského syna přiznal. Jiná věc byla, že jejich hospodyně nebyla zlatokopka. Buď k němu cítila lásku nebo dítě prostě jen chtěla, ale nic mu o něm neřekla. To se tak někdy prostě stane, ale doma to člověk mít nechce.

Další epizodkou v životě Arnolda je záležitost, o které v dokumentu zmínka není a to je fakt, že nejí maso. Tuto informaci jsem zaznamenala v jiném dokumentu a docela mě překvapila. Týkala se doby, kdy už nebyl profi kulturistou a je otázka, jestli to tak má dodnes a v jakém rozsahu. Jestli není vegetarián jen v pondělí, jak zněl titulek v jakémsi časopisu.

Každopádně tento zbrusu nový dokument nazvaný jednoduše Arnold (režie Lesley Chilcott, Netflix, 2023) má tři části a vypráví je on sám. Sedí s doutníkem ve svém domě nebo při tom pečuje o svá zvířata a vypadá dost osaměle. Mluví o svém daru vidět jasně svůj cíl, zaměřit se na něj a dosáhnout ho. Nikdy jsem neviděla člověka, který by měl tak zvládnutou manifestaci ve hmotě, jako on. Tři vytyčené vrcholy, tři úspěchy. Kulturista, herec, guvernér.

Zároveň v dokumentu poznáte jeho přátele a uslyšíte plno zajímavých komentářů lidí, co ho dobře znají. Podívejte se na něj. Možná vás bude sem tam taky tak štvát, jako mně, když si uvědomíte, jak velkou vnitřní sílu ten chlap má, ale je velmi otevřený a intimní a taky skvěle natočený. Netflix dokumenty vážně umí. Užijete si to a dozvíte se, jak svůj život vidí zpětně on. Nedivím se, že z něj udělali terminátora. On je terminátor!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz