Hlavní obsah
Názory a úvahy

Buďme rádi za náš sociální systém. Chrání nás

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: tmeier1964, Pixabay

Malé dávky, spousta papírování, nepříjemné úřednice. Když ho potřebujeme využívat, jsme nespokojení. Dost možná nám to ale zachraňuje životy.

Článek

Pojďme se na sociální problematiku podívat z trošku jiného úhlu pohledu, kdy se v tom zlém ukazuje i to dobré. Pokud namítáte, že nic takového není, dívejte se pozorněji.

Dnešní noviny jsou plné incidentu v Německu, kde útočník pobodal muže a ženu. Včera to byl podobný útok v Anglii, před tím ubodali malého kluka ve Španělsku, gangy ve Švédsku se šíří do Norska a Dánska, před tím Francie a muslimové, přičemž útoky a znásilnění v Německu jsou téměř na denním pořádku.

Narovinu, raději budu chudá v relativně bezpečné zemi, jako je ta naše, než při penězích třeba v tom Německu, kde už se pomalu bojí vyjít na ulici.

V čem je rozdíl? V sociální a imigrační politice.

Řekněme, že naše země je imigrantům otevřená podobně jako jiné země. Není nám to vždycky milé, ale jsme lidi a pomoc jiným lidem patří k naší přirozenosti. Alespoň většinou. Bohužel to ale často nese následky, které vidíme zatím jen v sousedních zemích. A za to bychom měli být vděční. Poděkovat můžeme právě sociální politice, na kterou často nadáváme, která je ale stejně lakomá k cizincům, jako k nám.

Země, které se dnes potýkají s vysokou kriminalitou jsou ty, co byly otevřené nejen imigrantům, ale i tomu, aby se u nich měli dobře. Jsou to přece chudáci. No a teď jim jdou po krku. Zkouší, co vydrží a oni toho vydrží fakt hodně. Nebo si s tím spíš neví rady.

Tyto země bojují se znásilněními mladých dívek, vraždami dětí, mladých i starších lidí jen tak pro zábavu. Útočníky jsou právě uprchlíci nebo bývalí uprchlíci, které přijali za své v dobré víře, že jim pomohli a oni se odvděčí. Jestli toto je vděk, je něco špatně.

Každopádně mě to utvrzuje v tom, že můžu být spokojená. Přestože s nízkými dávkami pro naše lidi úplně nesouhlasím, pokud jsou v podobné výši základem pro nový život v naší zemi uprchlíkům, jsem spokojená. A ono to tak nějak je.

Ministerstvo práce a sociálních věcí říká o humanitární dávce, že: Je pojata jako příspěvek na životní potřeby a zároveň příspěvek na bydlení s tím, že se zohledňují veškeré příjmy a případné úspory žadatele. Po dobu prvních 150 dnů (5 měsíců) je poskytována ve výši životního minima (v roce 2024 je to 4 860 Kč/osoba a měsíc), následně je snížena na existenční minimum (v roce 2024 3 130 Kč/ osoba a měsíc) v případech, kdy se osoba nesnaží zajistit si finanční prostředky vlastním přičiněním a zároveň nemá žádné objektivní překážky k práci (tj. nejedná se o tzv. zranitelnou osobu). K žádosti o Humanitární dávku musí být přiloženy bankovní výpisy všech účtů. Výpisy mohou být z bank z ČR i zahraničí.

Je jasné, že toto je bez zaměstnání dlouhodobě neudržitelné, proto se naši imigranti často vrací domů nebo postupují dál Evropou.

Kdyby za nic jiného, za toto jsem naší zemi opravdu vděčná.

-------------------------

Zdroje: https://www.mpsv.cz/humanitarni-davka

https://www.uradprace.cz/zivotni-a-existencni-minimum

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz