Hlavní obsah
Umění a zábava

Byl nejlepší trenér delfínů na světě. Pak ho obvinili z týrání zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: vladimir1973, Pixabay

Delfíni jsou krásná a přirozeně hravá zvířata

José Luis Barbero 35 let trénoval delfíny ve vodních parcích po celém světě a jeho šou byly nejlepší ze všech. Pak se ale objevilo video, na kterém zvířatům ubližuje. Bylo to tak?

Článek

Byl ambiciózní a už od mládí chtěl pracovat s delfíny. Měl štěstí, díky kterému se brzy dostal do jednoho z vodních světů. Netrvalo dlouho a umožnili mu mýt kýblíky a plnit je čerstvými rybami, kterými trenéři odměňovali svá zvířata za dobrý výkon. Bedlivě je při práci sledoval, až nakonec i on dostal svou šanci.

Jeho první šou byla katastrofa, jak už to u prvních vystoupení bývá, ale nevzdal se. Naopak se rozhodl získat prestižní ocenění za nejlepší představení od IMATA - mezinárodního sdružení trenérů mořských zvířat na světě, které ale bylo určené výhradně američanům. Trenéři z ostatních zemí tam byli zváni jen jako hosté a bylo to pro ně velké privilegium. Přesto Barbero svým záznamem vystoupení s delfíny americké trenéry na celé čáře překonal a cenu získal.

Dokument Konec krále delfínů (režie Luis Ansorena Hervés a Ernest Riera, Španělsko, 2022) ukazuje jeho velmi úspěšnou kariéru s jejími vrcholy i pády, včetně momentu, kdy se na scéně objevili aktivisté s krátkým rozmazaným videem, usvědčujícím ho z týrání zvířat, a obrátili mu život naruby.

Jedna z asistentek tehdy nevydržela tvrdý způsob Barberovy práce a napsala zprávu na vedení parku, ve které popsala, jak se nejuznávanější trenér světa chová k asistentům i ke zvířatům. Zpráva vyznívala dost znepokojivě, přesto zůstala bez povšimnutí. Naopak ji za to vyhodili, což nevypadalo nejlíp. Věděli o tom a rozhodli se to neřešit? Nebo jim šlo jen o peníze a bylo jim to jedno? Nejspíš obojí. Ona se ale rozhodla, že to tak nenechá.

Za nějakou dobu po jejím propuštění zveřejnili aktivisté asi minutu a půl dlouhé ne příliš kvalitní video, na kterém údajně Barbero ubližuje zvířatům při tréninku. V souvislosti se záznamem zaznělo podezření, že ho z budovy v blízkosti parku natočila právě bývalá zaměstnankyně, což se i potvrdilo. Každopádně bylo víc než smutné, že tak vážnou situaci směřovali aktivisté pouze na osobu Barbery a ne na problematiku týrání mořských savců jako takovou. S takovými důkazy by mohli něco dokázat.

Lidé na sociálních sítích si nebrali servítky. Útočili na Barberu aniž by o situaci a o něm samotném cokoliv věděli. Pokud se vám osobně na sociálních sítích už něco takového někdy stalo, víte, jak je to psychicky náročné a pro člověka, který byl celý život uznávaný a plácali ho po ramenou, to bylo ještě horší. Na videu, které se do médií dostalo, bylo ale něco divného.

Experti nakonec potvrdili, že je falešné. Někdo ho sestříhal a přidal do něj zvuk. Aby to nebylo na první pohled zřejmé, musel snížit kvalitu. Tímto zjištěním mohlo samozřejmě všechno skončit. Barbero mohl být očištěn a všechno mohlo být zase jako dřív, jenomže to se nestalo. Místo toho aktivisté překvapili a dali k dispozici celý kvalitní záznam, natáčený mnoho dnů, který i bez úprav ukazoval Barberův tvrdý způsob trénování zvířat. Těžko se mohl bránit něčemu, co bylo zřejmé a jednoznačně průkazné.

Co mě osobně napadalo u tohoto dokumentu nejvíc bylo, jak jsou tato témata těžká. Vždycky, když lidé chtějí z někoho jiného vytřískat maximum, bývají extrémně tvrdí a je jim jedno, že toho druhého vnitřně ničí. Když nemají přirozený respekt, nic jiného jim nezbývá. Obrovská zodpovědnost za kvalitu a perfekcionismus v tu chvíli moc nepomáhají. Barbero nemohl být tak úspěšný bez tvrdého přístupu, protože byl vnitřně slabý, o čemž svědčí i to, jak to celé skončilo.

Umím si představit proč tyto věci dělal, přesto jsou pro mě zvířata jiný stupeň. Když takto tvrdě trénujete člověka, vždycky může říct, že se na to vykašle, sebrat se a odejít, ale zvířata… ta prostě ne. A to je špatně. Nepřišla dobrovolně a nemůžou dobrovolně odejít a pokud to tak je, nemělo by se to vůbec dít.

Barberu nakonec IMATA, přes veškerý jeho celoživotní přínos, vyloučila ze svých řad a to ho úplně zlomilo. Jak moc ho lidé nenáviděli a jak to nakonec celé skončilo, se můžete podívat na Netflixu. Tento dokument není tak drsný, jak podobné z jejich dílny, takže věřím, že ho zvládnete. Jen asi občas nebudete věřit vlastním uším a očím.

Napište mi do komentářů, jestli jste film viděli a jak působil na vás. Co si o něm myslíte? A pokud si rádi povídáte o filmech a necháte si i nějaký doporučit, sledujte mě. Těším se.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz