Hlavní obsah
Rodina a děti

Čeho se na nás dopustili rodiče, dělá nešťastné i naše děti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DennisFunch, Pixabay

Neštěstí a zklamání v očích dětí je to nejhorší, co člověk může vidět. A když ho mají na svědomí rodiče, je to ještě smutnější.

Článek

Většina rodičů se snaží dětem dát, po čem touží. V dospělosti jim pak připomínají, že měli všechno, jenomže to všechno může být dost mimo. Ano, přáli si kolo, dostali kolo. Přáli si rifle, dostali je, podobně jako telefon nebo cokoliv jiného o čem děti a dospívající sní. Může to mít ale jeden háček.

Možná jste taky někdy v minulosti vyslovili své přání a rodiče na sebe potutelně mrkli. Se spokojeným úsměvem vás pak po štědré večeři pustili ke stromečku. Zatímco jste zpívali koledu, oči vám bloudily po hromadě balíčků. Je tam nebo není? Pokud byl objekt vaší touhy snadno rozpoznatelný, rozzářili jste se jak ten stromek. Nejpozději ve chvíli, kdy vám rodiče vítězoslavně podávali balící papír, u kterého jste si byli jisti, že je to on. A pak jste ho rozbalili.

Už se to blíží. Období nakupování vánočních dárků. Možná už víte, co si vaše děti přejí, nebo to velmi brzy zjistíte. Čím víc se bude blížit Štědrý den, tím víc o tom budou mluvit. Naši maloši mi o svých přáních povídají už měsíc, kdykoliv mají příležitost. Nejde je zapomenout, ani si je splést. Můžu ale udělat jednu zásadní chybu, kterou zabiju jejich touhy na další spoustu let.

Můžu totiž podlehnout pocitu, že to, co si vybrali, je příliš drahé, nebo třeba ne dost hezké. Často se stává, že je vkus dítěte naprosto odlišný od vkusu dospěláka. Jenomže když si dítě něco vysní, vysní si to se všemi detaily a taky ví proč.

Ve chvíli, kdy svůj dárek svěří rodičům nebo Ježíškovi, čeká, že ho dostane. Možná teď namítnete, že vaše děti vždycky dostaly, co si přály a věřím, že i jo, ale opravdu jste nikdy neudělali kompromis? Dostávali vždycky vysněné dárky nebo jen nějaké podobné? Zajímalo vás, jak přesně má ten dárek vypadat?

Když dítě svůj dárek rozbalí a uvidí, že to není ten, co si vybralo, je zklamané tak, jak si my dospělí vůbec neumíme představit. Malé se rozpláče, to větší své emoce skryje za falešnou vděčnost. Pokud žijete v iluzi, že jen vy víte, co je pro vaše děti nejlepší, ani si této krize nevšimnete. Všechno se bude zdát v pořádku, ale v noci to vaše děti obrečí.

Zároveň s tím dostanou zásadní poznatek do života. Děti, kterým rodiče naplňují jejich touhy, v životě věří v hojnost a v to, že realizovat své sny je snadné. Bývají úspěšné a umí si jít za svým cílem. Naopak ty, jimž rodina sny nenaplňuje, žijí v tom, že je těžké cokoliv získat, že je těžký sám život. Pokud jsou úspěšné, mají to vydřené.

Jakou cestou chcete, aby se ubíraly vaše děti?

Vím, že to mnohdy není snadné, hlavně když si děti navybírají dárky za tisíce, které nemáte a víte, že ani mít nebudete, ale i tak neházejte flintu do žita. Můžete zjistit, který dárek je pro ně stěžejní a na ten prostě našetřit. Není totiž pravda, že děti ocení víc malých levných dárků, než míň dražších. Oni chtějí hlavně to, co si přejí.

Pokud jste nějaké podobné zklamání v dětství zažili, víte, o čem mluvím. Není kolo, jako kolo a není panenka jako panenka. Když chtějí červené, čekají červené. Když Barbie, nezalepí to Steffi. Poměrně často se setkávám s tím, že rodiče opakují chyby svých rodičů a i přes osobní zkušenost a v dětství prožitá zklamání, připravují podobné prožitky svým dětem. Moc to nechápu.

Není nic hezčího, než vidět to nadšení a radost. Pocítit skutečnou vděčnost, že jste parťáci a jejich štěstí je pro vás důležitější než vaše ego a představy. Člověk pak má dobrý pocit nejen z přijetí dárku, ale i sám ze sebe.

Jestliže chcete mít u stromečku nebo i u narozeninového dortu šťastné dítě, darujte mu přesně to, co si přeje. Ptejte se a snažte se. A pokud to opravdu není ve vašich silách, raději to přiznejte a odsuňte takový dárek na další rok.

Necháte jim naději a za rok se toho může hodně změnit. Každopádně své děti nezlomíte dárkem, který nechtějí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz