Hlavní obsah
Názory a úvahy

Češi nejsou Hermiona, aby věděli všechno, a jsou svobodní!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 5zal_Photography, Pixabay

Opravdu se mi nelíbí články, které vyšly na úkor Čechů, co se týká odpalování novoročních ohňostrojů v souvislosti s pietou obětí nedávného pražského masakru.

Článek

Chápu, že jsou lidé, co visí na internetu a sociálních sítích od rána do večera a brečí nad hrůzami světa. Vědí, co se kde šustne a asi je to baví. Jenomže je stále víc lidí, kteří nemají televizi, mnohdy ani internet, a když se o věcech nějak dozví, zdaleka se jich to nedotkne tak, jak těch, co jsou celé dny masírovaní informacemi a názory.

Existuje nespočet lidí, kterým jsou lidské osudy lhostejné a taky těch, kteří o nich vůbec neví. Sama bych nevěděla, že se něco stalo, kdybych nepsala články. O nějaké novoroční pietě jsem se dozvěděla dnes. Nezajímá mě to a jde to mimo mě. Můj život zahrnuje osudy jiných lidí úplně jiným způsobem. Problematika ohňostrojů mě zajímá v souvislosti s dětmi a zvířaty.

Takových lidí je spousta. Přestože jsem odpůrce ohňostrojů, myslím, že nazývat je ignoranty, protože oslavili příchod nového roku, tak jak jsou zvyklí, není na místě. Každého se věci světa dotýkají jinak a každý na to má právo.

Hodně píšu o novodobém přístupu k dětem. To jsou témata, kde se lidé jako ignoranti často opravdu chovají. Je jim jedno že a jak ovlivňují životy dalších lidí. Nicméně každý věci vnímá jinak a má na to právo. Říká se tomu svoboda.

Tak dlouho jsme žili pod vlivem uzurpátorů, že si svobodu nenecháme vzít za nic na světě. Přestože skutečný význam toho slova a vnitřního stavu nám naprosto uniká. Máme o ní alespoň svou jasnou představu. Nikdo nás nebude omezovat. Tak proč se omezovat v takové maličkosti, jako je novoroční ohňostroj?

Samozřejmě se stalo nevyhnutelné. Lidé po celé zemi vyráželi ven a hojně slavili. Někteří netušili, že nějaká pieta vůbec je, jiným to bylo jedno. Jsou tak léta zvyklí, je to jejich tradice. Jen těžko bude kdokoliv něco takového měnit a pieta za cizí lidi na tom vůbec nic nezmění.

Češi zábavu milují, je smyslem jejich života, a když mají možnost, tak slaví, bez ohledu na okolí. A každý si ji představuje nějak jinak. Někdo odpaluje ohňostroje, jiní se opíjí do němoty nebo mlátí v metru. Skutečností ale zůstává, že neexistuje síla, která by to změnila.

Ani 34 let po revoluci se jim tady nežije tak dobře, jak by si přáli. Svoboda, je to jediné, co mají, a od toho se odvíjí úplně všechno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Nařčení

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz