Hlavní obsah
Umění a zábava

Chorvatsko tentokrát v hlavní roli nového celovečerního filmu. Už jste ho viděli?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Netflix

Zenynep se na chorvatském ostrově promění v novou ženu.

Je čas Chorvatska. Všude o něm píšou, protože je jednou z nejvyhledávanějších destinací. Evidentně nejen pro dovolenou.

Článek

Všude přítomné skály, keře a borovice, typické kamenné domy se střechami z cihlových tašek, úzké uličky s kouzelnými zátišími, průzračné azurově modré moře a vlny pěnící na oblázkových plážích. Slunce je tam zářivější a vzduch provoněný nikdy nekončícím létem. Možná díky tomu se už kdysi dávno dostalo Chorvatsko do hledáčků filmařů a v některých filmech suplovalo třeba dalekou americkou prérii nebo Řecko. Teď se ale konečně ukázalo v celé své opravdové kráse.

Možná už se tam těšíte na dovolenou nebo jste smutní, že vám to letos nevyjde. Třeba jste se odtud právě vrátili a jako já jen s láskou vzpomínáte. Ať je to jak chce, letos vám čekání může zpříjemnit nová romantická komedie natočená na ostrovech Brač a Šolta. Jmenuje se Pěkně daleko (režie Vanessa Jopp, Německo, 2023) a připomene vám všechno to, čím si vás tato země získala a hlavně skutečnou realitu tamního života. Žádná hejna komárů, ani zloději a přemrštěné ceny, jen přátelští domorodci a ty výhledy…

Tento příběh o cestě za štěstím vypráví Zeynep (Naomi Krauss). Žena středního věku, která se úplně sama vydala pěkně daleko od Mnichova, kde žila. Po tom, co zjistila, že jejímu muži už na ní nezáleží, a že jí její matka odkázala dům na jednom z chorvatských ostrovů, rozhodla se ho najít. Netušila ale, že má nájemníka (Goran Bogdan), díky kterému se nakonec bude, po všech peripetiích, cítit zase šťastná, žádaná a milovaná.

Dalo by se říct, že to byla taková ta romantická klasika, ale právě díky Chorvatsku úplně nebyla. Připomnělo mi to filmy z francouzské Provence, které jsou podobně snadno identifikovatelné právě díky charakteristice země. Od romantiky toho člověk nikdy moc nečeká. Láska je vždycky jen o lásce a zradě, ale toto bylo nové prostředím a hlavně tím, že šlo o lásku ve středním věku. Podle mě film nesl silné poselství.

Zeynepina cesta byla pouť z čirého zoufalství ke znovuzrození jejího ženství. Přesně taková, jakou by potřebovala každá zrazená žena kolem padesátky. Chorvatsko, jeho slunce, moře a lidé, pro ni byli lék. Moc příjemná podívaná, musím říct. Lidé by měli vidět mnohem častěji, že láska a přitažlivost není výsada mladých, že kvete v každém věku, a že změna i v tak pozdním věku, nemusí člověka zlomit, ale může mu přinést něco ještě lepšího.

Lokace byly vybrány úžasně a dokresleny příjemnou lehkou hudbou. Hlavním představitelům to ve filmu slušelo a i se k sobě hodili, což se u nových romantických filmů už moc nevidí.

Jestli si potřebujete odpočinout, pokochat se mořem, otevřít srdce jen tak bez tuny kapesníků, pak je tento film pro vás. Prostě vás jen zahřeje u srdce. Přiznávám, mám ho ráda a docela pravidelně se k němu vracím. Je prostě fajn. Má jednoduchý humor i spoustu detailů, kterých si člověk všimne až poněkolikáté.

Najdete ho na Netflixu, tak si ho užijte a s ním i celé léto.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz