Hlavní obsah
Cestování

U moře v Polsku, Bulharsku, Rumunsku a Turecku hrozí nakažení vibriózou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

„V neděli odlétám do Bulharska. Potřebuju moře,“ oznámila mi minulý týden kamarádka. Popřála jsem jí, ať si ho pořádně užije. To jsem ale nevěděla, co vím dnes.

Článek

Pokud také patříte k těm, co jezdí jednou za rok na vysněnou dovolenou, odpočinout si od všedních starostí, načerpat síly a utratit, co jste celý rok šetřili, nebylo by fér, kdybyste nevěděli, že tam můžete riskovat své zdraví, potažmo život.

Letos vyznívá spousta informací pro Polsko, jeho krásné pláže a nízké ceny. Vůbec se ale nemluví ani o jeho studeném moři natož o nějakém problému. Přestože je Baltské moře podstatně chladnější než ta jižněji, je díky globálnímu oteplování už léta živnou půdou pro masožravou bakterii Vibrio, která může způsobit vážné záněty kůže a v nejhorších případech může vést až k amputacím nebo smrti.

Podle interaktivní mapy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se letos bakterie Vibrio začala v evropských mořích šířit v polovině května. Lehce se vyskytovala v Severním, Baltském a Černém moři. Stále teplejší počasí ale udělalo své. O necelý měsíc později, už stoupl její výskyt v Černém moři k vysokým hodnotám, zatímco na severu se držel v mírném riziku, kde je i dnes, kdy je Černé moře v podstatě už zamořené.

Nicméně i ve vodě s jen mírným výskytem této bakterie stačí drobná ranka kdekoliv na kůži a může být problém jako hrom. Doporučuje se tedy, nekoupat se ve vodě s obsahem této bakterie ani s miniaturním zraněním.

Už vůbec by se neměla dostat do úst spolu s mořskou vodou, aby ji člověk nespolkl. Je možné ji ale i sníst v nedostatečně tepelně upravených plodech moře. Nejčastěji v ústřicích. Od silných křečí, průjmů a zvracení se pak bez včasné diagnózy a léčby může člověk dostat až k otravě krve, která může mít za následek i smrt. Závažné následky se objevují častěji u osob s oslabenou imunitou. Nebezpečná je pro lidi s autoimunitním onemocněním.

Jelikož o stavu našeho imunitního systému toho většinou moc nevíme a autoimunitní onemocnění mohou být nějakou dobu skrytá, je lepší vybírat jiné destinace a předem se informovat o čistotě vody. Letos, co se čistoty moře týká, vyhrává v Evropě jednoznačně Chorvatsko. Vodu tam testují až na 1 120 místech, z nichž má přes 97 % nejvyšší hodnocení.

Naopak Baltské a Severní moře se dlouhodobě považují za nejvíce znečištěná hlavně díky ropným haváriím, intenzivní lodní dopravě, odpadům z těžkého průmyslu a hnojiv ze zemědělských činností. Na dně Baltu se taky nachází asi 40 000 tun vojenského materiálu z válečných období. A taky Vibrio.

Bakterie rodu vibria způsobují vibriózu a jedna z nich dokonce choleru. Přestože se tento problém objevuje na mapě ECDC už v roce 2013 (dřívější informace tam nejsou) a každý rok se opakuje, mluví se o něm jen zřídka. Černé moře, ve kterém se koupeme na dovolené v Bulharsku, Rumunsku a na severu Turecka, je na tom v těchto dnech nejhůř. Koncentrace nebezpečné bakterie je tam příliš vysoká.

A moje kamarádka má problém, o kterém vůbec nevěděla.

--------------

Mapa: https://geoportal.ecdc.europa.eu/vibriomapviewer/

Zdroje: https://cnn.iprima.cz/v-severnim-a-baltskem-mori-se-risi-nebezpecna-masozrava-bakterie-muze-byt-smrtelna-443818?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1348601&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context

https://venerologie.cz/onemocneni/vibrio/

https://www.pocasiaradar.cz/zpravy-o-pocasi/letni-osvezeni-kde-v-evrope-najdeme-nejcistsi-more–4187b481-c3bb-486b-8cd2-14a44f853cc0

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz