Hlavní obsah
Rodina a děti

Další dítě zemřelo v rozpáleném autě. Přitom stačí prevence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: rhonda_jenkins, Pixabay

Děti v rozpálených autech můžou zemřít

Jedenáctiměsíční miminko zemřelo v autě po tom, co ho tam rodiče zapomněli, když šli do kostela. Jak se toto může vůbec stát?

Článek

Může a může se to stát každému z nás, podobně jako se může stát, že zapomeneme dítě ve školce. Může to být v situaci, kdy člověk veze miminko výjimečně nebo má hlavu plnou jiných věcí. Jenomže následky bývají fatální. Tento případ se sice týkal rodiny z Floridy, ale bohužel děti umírají na následky přehřátí a dehydratace v autech i tady u nás. V těch lepších případech si děťátka někdo všimne a zavolá policii nebo rozbije okno a dostane ho ven. Něco takového se stalo v Brně před pár dny. O těch horších případech raději nepřemýšlet.

Když se to ale může stát každému, jak to udělat, aby se to nestalo právě nám? Na to se zaměřili právě floridští policisté, kteří jako prevenci doporučují udělat některou z těchto tří věcí:

1. Dejte si dopředu nějakou hračku nebo něco, co tam normálně nemáte a připomene vám, že vezete dítě. Na palubní desku, na sedadlo spolujezdce, klidně i na vaše dveře nebo boční okýnko. Důležité je, aby vám to opravdu připomnělo dítě. Uzel na kapesníku vám nepomůže, když si pak nevzpomenete, proč jste si ho udělali. Nejlepší je hračka na viditelném místě, abyste si jí stoprocentně všimli.

2. Dejte dozadu k dítěti něco, bez čeho se při odchodu neobejdete. V dnešní době asi nejlíp telefon nebo diplomatku, kabelku, klíče od kanceláře, skříňky v práci atd. Podle toho, kam zrovna jdete. Mělo by to být něco, pro co se musíte případně hned vrátit. Peněženku pouze tehdy, když v ní máte něco, co budete po odchodu z auta hned potřebovat. Když jdete do marketu, může trvat i hodiny, než si u pokladny všimnete, že ji nemáte.

3. Nastavte si aplikaci, která vás upozorní, že jste dítě v autě zapomněli. Vůbec nevím, jestli v české verzi existuje, ale určitě ji najdete v anglické, vzhledem k tomu, že ji američtí policisté doporučují. Nebo si jednoduše nastavte budík, který vám zazvoní a miminko připomene. Každý má nějakou představu o tom, jak dlouho mu bude trvat cesta na místo určení. Stačí, aby budík zazvonil pár minut po příjezdu.

Miminko uspává teplo a monotónní zvuk. Zpravidla spí, když někam přijedete a opravdu si nemusíte všimnout, že v sedačce je, pokud takto nevozíte dítě pravidelně. Člověk není stroj. Nespoléhejte se na svou hlavu. Občas vás i zradí, že? A tato zrada by vás pronásledovala do konce života.

Pak jsou i situace, kdy na dítě sice nezapomenete, ale stojíte nad tím maloškem a rozplýváte se, jak krásně a spokojeně oddychuje. Když už není ve vajíčku, které prostě čapnete a jdete, může se objevit nutkání, že to bude jen chvilička, tak byste ho třeba nemuseli budit. Narovinu, ani nad tím nepřemýšlejte. Ani piko vteřinu! Nikdy nenechávejte v létě děti samotné v autě. Může se cokoliv stát. Může vás cokoliv zdržet a nebo na ně můžete zapomenout později, při nějaké činnosti. Opravdu tohle nestojí za to. Ani škvírka v okně totiž nijak nepomůže. Prostě dítě vzbuďte, i za cenu toho, že bude protivné a zvládněte to s vědomím, že jeho život za to stojí.

Podobné je to v létě s kočárky. Přestože v kočárku teplota nestoupá tak rychle jako v autě, neměli byste boudičku přikrývat. Když už nemáte jinou možnost, jak děťátku udělat stín, než plenku nebo deku, nikdy nezakrývejte celou boudičku. Nechejte látku vlát ve větru a dejte ji tak, aby zakrývala jen tu nejpotřebnější část.

Jsou to malé děti. Nevyužívejte to nejjednodušší řešení, ale hledejte tu nejlepší cestu, aby měly zajištěné proudění vzduchu a tím ochlazování boudičky a sebe. Když do kočárku svítí, je úplně nejlepší otočit korbičku nebo celý kočárek a vézt ho pozpátku. Pokud máte klasický čtyřkolový, je to bez problémů, nebo když můžete přední kolečka zafixovat. Případně použijte kočárkovou clonu, slunečník nebo hustější síťku. Možností je spousta.

Vídám hodně maminek, co miminka vaří v kočárku a vždycky si říkám, že na jednu stranu v těhotenství dlabaly kdejaký vitamín, aby se miminku mozeček řádně vyvíjel a na druhou mu ho takto zatěžují horkem. V zakryté boudičce je během pár minut přes čtyřicet stupňů. Kdyby mělo miminko takovou teplotu při nemoci, mažete s ním na pohotovost. Tak ho v ní nenechávejte, ani když je zdravé.

Děti se přehřívají mnohem rychleji než dospělí, stejně jako mnohem rychleji ztrácí teplotu. Dlouhý pobyt ve vysoké teplotě je pro ně nebezpečný a může být i smrtelný. Myslete na to, až v horkých letních dnech vyrazíte ven a užijte si s dětmi krásné léto.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz