Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti mají chodit ven za každého počasí? Pečte si ty svoje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: generováno AI, imagine.art

Naše děti někdy nejdou ven i týden. Že by měly chodit ven denně a za každého počasí, je moudro, které už jsem slyšela mockrát.

Článek

Žijeme na sídlišti. V těchto dnech je rozpálené do běla, přestože je na něm poměrně dost zeleně a i stínu. Teploty překračují historická maxima a je prostě horko. Mně osobně to nevadí, miluju saunu, ale moje děti venku během chvilky trpí. Něco jako užít si procházku nepřipadá v úvahu, a to ani když vede do lesa, na hřiště nebo na zmrzlinu.

Od chvíle, kdy opustí chladnou vstupní halu, je jejich jediným zájmem, kdy už půjdeme domů. A tak je bereme ven jen, když chtějí, později večer, na hřiště za barákem, co je ve stínu. I tak se za necelou hodinu vrací uřícené a unavené tak, že s nimi není kloudná řeč ani domluva.

Když mi po těchto zkušenostech, vyčerpáním proplakaných večerech a probdělých nocích někdo řekne, že mají děti chodit ven každý den a za každého počasí, protože imunita atd., roznesla bych ho na kopytech. Ty naše prostě ne. Pečte si tam vlastní.

Kdo se o děti trošku zajímá, ví, že se jim termoregulace vyvíjí pozvolna, a to až do čtyř let. Mladší děti by tedy neměly být vystavovány přílišnému chladu, ale ani horku. Prostě se snáz přehřejí, ale i nachladí. Snášenlivost tepla a chladu je pak u každého člověka jiná celý život a to, že má máma ráda vedro neznamená, že ho má rádo i její dítě. Měli bychom na individualitu našich dětí reagovat a přizpůsobovat jim denní režim bez ohledu na to, co kdo říká.

Samozřejmě bychom je neměli nechávat bez vody a v přehřátých prostorech, jako jsou auta, zapnuté stany nebo zahalené kočárky. K pohodlnému přežívání těchto horkých dnů jim pomáhá pobyt ve stínu, kde proudí vzduch, s dostatkem neslazených tekutin, které jim je dobré připomínat. Lepší do nich dostat trošku často, než hodně najednou. Když jsou venku, neměli bychom je zapomínat mazat 50 faktorem, a to i nosík, ouška a nárty na nožičkách. Po večerním okoupání je pak fajn namazat je hojivým panthenolem.

U nás každé léto vyhrává balkon. Máme štěstí. Je celý den ve stínu a je tam lehký vánek. Dá se napustit vanička s vodou, a když se přidá ještě vodová zmrzlina, je to paráda.

Jak užíváte léto vy? Zvládáte vy i vaše děti horko dobře nebo máte taky nějaké vychytávky?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz