Hlavní obsah
Umění a zábava

Infiesto: hornické město i místo lidských obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Netflix

Pár detektivů vyšetřuje únos mladé dívky

Tak nějak by se dal stručně popsat nový španělský film se stejným názvem, který je ponurý nejen svou myšlenkou, ale i zpracováním.

Článek

Ve Španělsku jsem nikdy nebyla, ale ani bych nikdy nevěřila, že je tam tolik míst použitelných pro tak náročné téma, jakým jsou únosy dětí. Infiesto je skutečné malé hornické město na severozápadě Španělska a žije v něm ani ne dva a půl tisíce obyvatel. Nejspíš si budou muset zvyknout na vzestup turismu, protože po shlédnutí tohoto filmu, ho lidé budou chtít vidět na vlastní oči.

Celý příběh začal tím, že se uprostřed města objevila mladá zbědovaná dívka, v bílé košili, s hadrovou loutkou přivázanou na ruce a symbolem vypáleným na kůži. Bylo evidentní, že utekla ze zajetí a nastal čas najít jejího únosce.

Páru policejních vyšetřovatelů, podporučíku Castrové (Iria del Río) a poručíku Samuelu Garciovi (Isak Ferriz), začaly bezesné noci. Už tak náročnou situaci komplikoval i covidový lockdown, který ve svém počátku vypadal jako začínající konec světa a nikdo netušil, jak vážné to je.

Když vyšetřovatelé zjistili, že tato dívka nebyla jediná unesená, že únosci nejsou jen dva, jak si původně mysleli a navíc se blíží čas dalšího únosu, nabrala situace na vážnosti. Přestože dalšímu únosu zabránit nedokázali, měli štěstí a nakonec se jim podařilo unesenou dívku zachránit.

Zásadní momenty jsou natočené opravdu dobře a můžete být ve vteřině buď o kousek napřed nebo pozadu. Pokud nemáte úplně paměť na jména nebo si je rychle nespojujete s postavou, můžete si všimnout, jednoho takového záběru, díky kterému budete vědět, kdo je vrah o pár vteřin dřív, než Garcia, kterému se těch pár vteřin stane osudnými.

Film Infiesto (režie Patxi Amézcua, Španělsko, 2023) má skvěle zvolené lokace, jako třeba poustevnu San Amaro v Seoane, nebo samotný důl v Infiestu, ale není to ten typ filmu, u kterého člověk sedí se staženým zadkem a napětím ani nedýchá. Silné téma, ponurost celé situace i končící teplá španělská zima dodávají filmu napětí, ale jen lehké. Díky tomu se na něj opravdu dobře dívá i sralbotkům, jako jsem já.

Takže pokud máte rádi napětí, doporučuji se na něj podívat. Najdete ho v nabídce Netflixu a dokonce mám dojem, že i v první desítce. Užijte si ho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz