Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak dětem vysvětlit Ježíška, když v něj nevěříte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JaymzArt, Pixabay

Je to ten nejkrásnější příběh, který každý rok spojuje rodiny věřících i nevěřících. Je to skutečné vánoční kouzlo. Pokud ale i u vás přišel letos čas vysvětlovat, zkuste tohle.

Článek

Z mé zkušenosti s našimi prcky děti bezpodmínečně věří na Ježíška tak do pěti-šesti let. Do té doby jejich otázky začínaly Kdy. Kdy přijde Ježíšek? Kdy bude stromeček? Kdy už bude večer?

Letos je naší holčičce šest a její otázky směřují na Ježíška. Je to kluk nebo miminko? Jak může nosit dárky všem dětem? Jak to, že lítá, když nemá křídla? Kdo vlastně je? A kde je? Možná to taky znáte, a protože v něj už dávno nevěříte, je těžké dát ty správné odpovědi. Ty, které toto malé kouzlo udrží ještě další rok a ten další a nejlíp ještě jeden, protože jejich úžas a rozzářené oči prostě stojí za to.

Kolem Ježíška existuje klasický příběh, který většina z nás dobře zná.

Panna Marie zázračně počala a její milý Josef ji i tak přijal za svou ženu, protože byl dobrý člověk a taky proto, že k němu sestoupil anděl a pověděl mu, že je vyvolená, aby porodila božího syna, a aby mu dali jméno Ježíš (Spasitel). Kvůli sčítání lidu se s těhotnou Marií vydali do Betléma. Když tam dorazili, nenašli žádné místo k přespání. Jediný volný byl chlév, ve kterém nakonec Marie porodila Ježíška. Uložila ho na seno do jesliček a anděl jeho příchod zvěstoval pastýřům, kteří se za ním vydali a po cestě o této andělské zprávě povídali všem, co potkali.

Tak se stalo, že se narodil Ježíšek. Věřící lidé většinou nemají problém vysvětlit jeho původ. Narození Ježíška se datuje na 25. prosince, ale ne proto, že by se v ten den opravdu narodil. Církev ho přijala hlavně proto, že je odpradávna nazýván Svatou nocí (oslava slunovratu) a to víře dost pomáhá.

Ale kdo to ten Ježíšek teda je, když nevěříte v Boha ani božího syna? A jak dětem vysvětlit, že dárky nosíte vy, tak, aby je to neranilo a neztratily ve vás důvěru, až na to přijde?

Existuje něco, co vám pomůže. Jediná věta, která vám umožní vysvětlit realitu v souvislosti s příběhem a neztratit svou tvář a dětskou důvěru. Zní:

BŮH JE LÁSKA!

Když ji pochopíte, stačí už jen věřit v lásku, ve kterou určitě věříte, a od ní odvinout všechno ostatní.

JEŽÍŠEK JE BŮH… BŮH JE LÁSKA… LÁSKA JE KOUZLO… A JE V KAŽDÉM Z NÁS

Teď už je to jednoduché. Díky lásce můžeme obdarovávat své děti a zároveň bez výčitek mluvit o tom, že jim dárky nosí Ježíšek, protože láska je v každém z nás, a tak jsme Ježíšek tak trošku všichni.

A to ostatní?

Je přece vánoční kouzlo.

Požehnané Vánoce vám všem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz