Hlavní obsah
Psychologie

Jaké taktiky používají vůdci sekt, aby ovládli lidskou mysl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Franz26, Pixabay

Sekt vzniká a zaniká na světě mnoho a prakticky všechny skrývají hrůzná tajemství od sexuálních až po vraždy.

Článek

Je dobré si neplést sekty a náboženská hnutí. Přestože na první pohled můžou vyznívat podobně, je mezi nimi obrovský rozdíl. Zatímco sekty ovládají lidi, náboženská hnutí je jen ovlivňují. Zatímco sekty trhají rodiny a odvádí své stoupence do izolovaných zón, náboženská hnutí je nechávají žít si v klidu své životy.

Jak je ale možné, že se objeví někdo, koho lidé bezhlavě následují, přestože jim tvrdí věci jako že skrze něj promlouvá Bůh nebo že je mimozemšťan? Nechají se zneužívat psychicky i fyzicky pro potěšení vůdce a jejich jediným smyslem života je sloužit mu. Pro normálně smýšlejícího člověka je to nepochopitelné, jenomže lidé, kteří v sektě pobývali byli také normální… než potkali sektu.

Vůdci sekt bývají častěji muži, ale umí to i ženy. Jsou to lidé, ve kterých se manipulátor vyvíjel různým způsobem už od dětství. A jakoby byli opravdu boží poslové, jsou velmi charismatičtí, dokážou rozpoznat pravý čas a najít správnou cestu k lidem. Umí k nim promlouvat a motivovat je, přestože k tomu používají psychický nátlak. Mají neobyčejně rozvinutou intuici a velmi dlouho dokážou předcházet problémům. Až do doby, než jim to přeroste přes hlavu.

Všichni vůdci zakládají sekty se stejným cílem - ovládnout lidi a změnit svět. Jejich vláda se vyvíjí prakticky stejně, různé jsou až její konce. Když se pak trest týká jen jich, je to ta lepší varianta, ale svět zná i spoustu případů masových sebevražd, masakrů a podobných hrůz.

Do svých společenství získávají stovky až statisíce lidí, které dokážou dokonale zmanipulovat. Jaké konkrétní postupy se skrývají za vlivem vůdců sekt odkrývá šestidílná dokumentární minisérie nazvaná Jak se stát vůdcem sekty, která vypráví příběhy několika sektářských vůdců se všemi podrobnostmi.

Vyplývá z nich poměrně podrobná učebnice, která rozebírá šest základních bodů:

Vybuduj si pevné základy - příběh legendárního vůdce sekty a vraha Charlese Mansona, který měl tak věrné stoupence, že se na jeho příkaz vloupávali do domů a ničili je, zatímco majitelé v nich pokojně spali. Všechno skončilo vraždou čtyř nevinných lidí a Manson skončil ve vězení, kde i zemřel.

Přiveďte si ovečky - neuvěřitelný příběh Jima Jonese, který si získával přízeň tím, že „léčil“ lidi. Svým nejvěrnějším stoupencům nacházel vážné nemoci jako je rakovina a následně je „vyléčil“. Oni pak vykašlávali nádory z postižených plic v podobě zvířecích vnitřností a tím přesvědčovali další lidi o jeho schopnostech. Všechno skončilo masovou vraždou 900 lidí a sebevraždou Jonese.

Přeměňte jejich mysl - sekta Buddhafield patří mezi nejzmanipulovanější sektu vůbec. Jejich vůdce Jaimie Gomez je ovládal dvacet let natolik, že roky sexuálně zneužíval mladíky ze sekty a nikdo o tom neměl tušení. Když se to provalilo, sekta se rozpadla a on uprchl do exilu.

Slibte jim věčnost - nepochopitelný základ, na kterém stála sekta Nebeská brána, měli na svědomí hned dva lidé - Marshall Applewhite a jeho kamarádka. Říkali si Tý a Dou a přesvědčili lidi, že jsou mimozemšťané, kteří je přišli spasit před blížícím se koncem světa. Všechno nakonec skončilo hromadnou sebevraždou 39 lidí včetně Doua.

Dbejte na image - vůdce Šókóa Asahara se těšil obrovské mediální slávě díky veřejně známým osobnostem, které se staly jeho stoupenci, a to až tak, že se neštítil vražd. Nakonec založil politickou stranu a vstoupil do voleb. Ty bohužel nedopadly dle jeho očekávání a on se pomstil útoky nervovým plynem v metru. Asahara byl za své činy nakonec popraven.

Získejte nesmrtelnost - poslední příběh se dost vymyká a je o vůdci Son-mjong Munovi, který založil Církev sjednocení a díky hromadným svatbám, co zaplňovaly celé stadiony, dokázal ze své sekty vytěžit maximum a udržet ji stále fungující i po jeho smrti. Je názorným příkladem toho, že jde lidi manipulovat i beztrestně a s grácií.

Je to mazec, který odstartoval kdy jindy než v 70. letech. Doba květinových dětí, které hlásaly svobodu, kouřily trávu, braly drogy a tím pádem souzněly s kde čím, těmto lidem vyloženě nahrávala. Opravdu doporučuji tento dokument shlédnout, jelikož sekty existují i dnes a i tady u nás. Najdete ho na Netflixu.

Celé to uzavírá jedna obrovská pravda, kterou vzkazuje každému jednomu člověku na světě žena, co byla jako malá holčička součástí sekty díky svému otci:

„Těm z vás, kteří si myslí, že by se nikdy nedostali do sekty, chci říct: Vy jste ti, na které oni čekají!“

---

Zdroj informací dokumentární seriál Netflix nazvaný Jak se stát vůdcem sekty

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz