Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když muž opustí těhotnou manželku, není to zas taková hrůza

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: myshoun, generováno AI, Pixabay

Společnost se otáčí proti mužům, kteří opouští manželky v těhotenství, ale to není to nejhorší, co se může stát. Jsou i mnohem horší věci.

Článek

Láska je zajímavá věc. Je jedním ze smyslů života, proto když ji ztratíme, máme pocit, že je náš život najednou beze smyslu. Měli bychom s ní zacházet opatrně. Je velmi křehká a stojí nejen na zamilovanosti, ale v pozdějším stádiu hlavně na důvěře.

Za jednu z největších slabostí mužů považuju nevěru v době, kdy je jejich žena těhotná, nebo po porodu. Samozřejmě, rozumím tomu, že pro ně nemusí být přitažlivá nebo se na ten čas změní její libido či preference, s ohledem na její stav nebo narozené miminko to ale přece není důvod ji podvádět.

Sex nám byl dán primárně jako rozmnožovací prostředek a ve chvílích, kdy ho máme nedostatek z rozumných důvodů, měli bychom ho takto vnímat. Bohužel je často základním kamenem vztahu a pak to tak dopadá. Ještě horší je, když se muž zamiluje jinde a začne pálit mosty, bez ohledu na to, že se svou ženou čeká dítě. Nicméně jak už jsem zmínila v titulku, opuštění manželky v těhotenství není zase tak hrozné. Člověk se oklepe a život jde dál. Mnohem horší je její opuštění ve vážné nemoci.

Než odsoudíme kteréhokoliv muže za to, že od své těhotné ženy odešel, měli bychom si uvědomit, že do jejich života nevidíme. Už jsem viděla mockrát, že se holky rozhodly pořídit si dítě jen kvůli finančnímu zajištění (alimentům) nebo proto, že měly pocit, že jim pomůže urovnat vztah a prohloubit lásku, jejíž plamínek už dlouhou dobu skomíral.

Jenomže dítě nikdy nevyřeší problém, který náš partner vidí v našem nitru a způsobu chování. Pokud se včas neobrátíme do sebe a nezapracujeme na tom, co partnerovi dlouhodobě vadí, nemůžeme očekávat, že s námi zůstane a to ani, když otěhotníme.

Nemoc je ale něco jiného. Připomněla mi to nedávná smrt herečky Shannen Doherty, která jen pár týdnů před svou smrtí uvedla, že její manžel čeká na to, až zemře. Je to věta, ze které mrazí, a vyslovila ji proto, že měla pocit, že její nevěrný manžel prodlužoval rozvod, aby jí nemusel platit výživné. Smrtelně nemocné ženě, kterou kdysi miloval… Peníze, co jí docházely, a on jich měl dost.

„Není prostě správné, že Kurtovi bylo dovoleno prodlužovat náš rozvod v naději, že zemřu dřív, než mi bude muset zaplatit, zatímco on bude dál žít svůj život a vyhýbat se odpovědnosti vůči své umírající manželce, se kterou byl déle než 11 let,“ stálo v jednom z jejích vyjádření.

Nějak si neumím představit, že bych ve stavu, kdy podstupuju chemoterapie a bojuju o život, měla řešit ještě nevěru, rozpad vztahu a peníze. Vidět, s jakým člověkem jsem ztratila x let. Kde je v tu chvíli v dobrém i zlém? Mám pocit, že je to jen fráze, kterou si pár vzájemně odrecituje, ale žádnou váhu vlastně nemá.

„Milovala jsem svého manžela, a když tě jeho jednání tak zraní, cítíš se zrazená a jako hlupák,“ řekla Shannen.

Oproti stavu, kdy je člověk vážně nemocný, je těhotenství a porod maličkost, pokud probíhá, jak má. A když muž ví, že to takto úplně nechtěl, může se stát, že ani dítě jeho odchodu nezabrání. Ale smrtelná nemoc?

Naštěstí ve chvíli, kdy člověk bojuje s život ohrožující nemocí, pozná, kdy přišel jeho čas. Prostě vycítí, že je čas odchodu a tedy i chvíle dát věci do pořádku. I Shannen si jen pár hodin před smrtí všechno srovnala a poslala k soudu vyjádření, že už žádné výživné nechce, hlavně, ať ji rozvedou. Zřejmě už chtěla být před Bohem svobodná. Ale to jsme všichni i bez toho.

Toto jsou neskutečně smutné a silné věci a minimálně kvůli lidskosti, kterou v sobě všichni přirozeně máme, by se neměly dít. Jenomže přirozeně v sobě máme i spoustu jiných vlastností.

-------------

Zdroj: https://www.the-sun.com/entertainment/11926917/shannen-doherty-officially-divorce-kurt-iswarienko-terminate-spousal-support/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz