Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Kolik máte odpracovaných let do důchodu? Zjistěte to online!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kliempictures, Pixabay

Odpracované roky jsou docela velký strašák, protože tu vládne všeobecný mýtus o tom, že kdo nemá opracované roky, nedostane důchod, nebo druhý, že důchod nakonec dostanou stejně všichni. Pravda je někde uprostřed.

Článek

Nejde jen o to, kolik let jste odpracovali, ale i o to, kolik let placení důchodového pojištění u vás eviduje Česká správa sociálního zabezpečení. Může vám totiž i něco chybět. Proto je dobré to nenechávat osudu, ale postarat se ještě před nárokem na starobní důchod o to, abyste měli všechno v pořádku.

Pojďme se teď podívat na nejdůležitější fakta, která by měl člověk pracující i nepracující o důchodu vědět.

Co jsou odpracované roky

Pojem odpracované roky je docela zavádějící termín. Ve skutečnosti totiž není potřeba mít požadovaných 35 let fyzicky odpracovaných, ale je potřeba mít za tuto dobu placeno důchodové pojištění. Můžete být tedy zaměstnanci nebo podnikatelé, ale také můžete být doma a platit si ho sami.

Kdo dostane starobní důchod

Ti, kdo dosáhli důchodového věku, který je v tuto chvíli zastropovaný na věku 65 let, a mají zároveň splněných 35 let placeného důchodového pojištění.

Pokud znáte lidi, kteří nepracovali ani neplatili důchodové pojištění a přesto mluví o důchodu, zřejmě se jedná např. o invalidní důchod nebo o jinou sociální dávku.

Z jakých příjmů se důchod počítá

Z celoživotních příjmů od roku 1986 do roku před přiznáním důchodu. Pokud vám přiznali důchod letos, vypočítali ho z příjmů z období 1986-2022. Z období před rokem 1986 se hodnotí pouze doba pojištění. Výdělky v té době tedy neovlivní výši vašeho důchod negativně, ale ani pozitivně.

Starobní důchod se vypočítává z hrubé mzdy nebo příjmů před zdaněním. Ne z čisté mzdy, jak si lidé často myslí. U zaměstnanců se počítá z hrubých ročních příjmů, u OSVČ z ročního vyměřovacího základu. Navíc se násobí koeficientem nárůstu mezd.

Jak se stanoví výše důchodu

Přesná informace z portálu MPSV říká, že Důchod se skládá ze dvou částí: základní výměry a procentní výměry. Ta základní je pro všechny stejná a činí 10 % průměrné mzdy v ČR. V roce 2023 je základní výměra 4040 korun. Procentní výměra tvoří obvykle větší část důchodu a odvíjí se od celoživotních výdělků a odpracovaných let. Všechny hrubé výdělky, ze kterých se odvádělo důchodové pojištění, se zprůměrují a přepočítají na výpočtový základ. Čím vyšší byly výdělky, tím je vyšší výpočtový základ. Čím více odpracovaných let, tím větší část z tohoto základu bude tvořit procentní výměru důchodu.

Jaká je minimální výše důchodu

V tomto roce je nejnižší starobní důchod 4 810 Kč a nijak nesouvisí s životním minimem, jak se lidé také často myslí. Vzniká sečtením procentuální a základní výměry důchodu.

Jaký má vliv na důchod vyloučená doba

Často se lidé rozčilují, hlavně maminky na mateřské dovolené, že se jim doba doma nepočítá do důchodu. Tato doba se nazývá vyloučená a týká se i lidí v dočasné pracovní neschopnosti. Málokdo ale ví, že se tyto vyloučené dny následně odečítají od celkového počtu dnů, na které se rozpočítává průměr výdělků. Díky tomu se průměr výdělků, ze kterých se vypočítává důchod, zvýší a tím pádem je vyšší i vypočtený důchod.

Kde zjistit počet odpracovaných let, tedy doby, za kterou máte zaplaceno důchodové pojištění, a výši příjmů, ze kterých se vám bude vypočítávat důchod?

Tyto informace najdete online na stránce https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/sluzby/prehled-dob-duchodoveho-pojisteni. Potřebovat k tomu budete ověření vaší identity pomocí bankovní identity, eobčanky nebo podobné služby, případně datové schránky.

Informace, které tam najdete jsou orientační a to proto, že nezohledňují nedoloženou dobu placeného důchodového pojištění, kterou samozřejmě můžete ČSSZ doložit. Můžete se tedy už teď podívat, jestli máte všechno v pořádku, případně se postarat o získání a doložení chybějících dokumentů, což vám doporučuji.

Velká spousta firem a společností na trhu nejsou úplně stabilní, jsou to třeba malí podnikatelé, na které má vliv kde co, a jakmile váš zaměstnavatel zanikne, těžko budete po letech potřebné dokumenty získávat.

Co je ještě dobré vědět?

Další příjmy, které mohou ovlivnit výši starobního důchodu jsou brigády při studiu, které zakládají účast na důchodovém pojištění.

Také jeden rok v evidenci Úřadu práce v době do vašich 55. narozenin a max. 3 roky evidence na úřadu práce po 55 letech, kdy jste nepobírali podporu. Pak celá doba na úřadě práce, po kterou jste podporu pobírali, avšak veškerá doba evidence na ÚP je krácena na 80 %, jelikož jde o náhradní dobu pojištění.

Od roku 2010 se do starobního důchodu nezapočítává doba studia. Z doby před tím se započítává max. 6 let po dosažení 18 let.

Práce „načerno“ se započítává pouze, pokud jste si v té době sami platili důchodové pojištění. Pokud ne, nepomůže vám ani svědectví Panny Marie. Svědecké prohlášení vám ČSSZ uzná pouze v případech, kdy byly doklady o zaměstnání zničeny například živelnou pohromou jako je požár, záplavy, tornádo atp.

Co se týká důchodů ve stáří, je dobré si uvědomit, že lidé v produktivním věku zajišťují financování lidí v důchodu. Zatímco dřívější generace se i díky bývalému režimu o své staré postarali, dnes je stále víc lidí nepracujících, což situaci dost mění.

Co jsem zjistila ze svého přehledu

Je mi 45 let. Ze školy jsem vyšla ve dvaceti. Posledních šest let jsem doma s našimi malými dětmi. Když jsem svého času natáčela náš rodinný vlog, napadali mě lidé, že mám jít do práce. Žasla jsem, ale věděla jsem své. Můj výkaz totiž ukazuje víc než 18 odpracovaných let. Za celou dobu jsem byla bez práce méně než jeden rok a většina toho času byla hned po škole, než jsem našla první zaměstnání.

Myslím, že jsem odvedla dobrou práci a postarala se (samozřejmě ještě postarám) o důchod mé mamince, protože tatínka už nemám. Teď se starám o to, abych stejný přístup k práci předala svým dětem.

---

Zdroj informací: text z portálu Ministerstva práce a sociálních věcí https://www.mpsv.cz/myty-fakta-duchody

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz