Hlavní obsah
Umění a zábava

Lichva může mít i světlou stránku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: a9ent007, Pixabay

Když se opravdu velké peníze dostanou do rukou člověku s dobrým srdcem, nezáleží na tom, kdo byl, ale kdo je.

Článek

Za poslední tři večery jsem se zatajeným dechem skoukla nový akční seriál Čmuchalové (režie Kim Joo-hwan, Jižní Korea, 2023) a musím říct, že mě dost překvapil. Ze začátku, a i podle ukázek, se zdálo, že půjde o klasickou boxerskou věc, jen s mladším obsazením, ukázalo se ale, že myšlenka této osmidílné minisérie je úplně jiná a mnohem hlubší.

Na boxerském klání svedl osud dohromady dva mladé chudé boxery Kima (Woo Do-hwan) a Honga (Lee Sang-yi). Přestože byli každý úplně jiný, stali se z nich dobří přátelé, co chtěli jít cestou čestných boxerů. Všechno se ale zkomplikovalo ve chvíli, kdy lichváři podvedli Kimovu matku a rodině tak vznikl velký nesplatitelný dluh.

Když jim přišli vymahači rozbít obchod, postavil se Kim tváří v tvář jejich šéfovi, krutému lichváři Myeong-gilovi, kterého excelentně ztvárnil jihokorejský herec Park Sung-woong. Ten pořezal Kimovi tvář a poslal na něj svou největší gorilu, proti které neměl žádnou šanci. Jediná možnost, jak se z této situace dostat, bylo splatit dluh. Na to ale potřeboval práci.

Měl štěstí a jako ochranku pro svou svěřenkyni si ho i Honga, vybral bývalý lichvář a uznávaný finančník pan Choi (Heo Joon-ho). Právě on lichvu povznesl na vyšší úroveň a dal jí i světlou stránku. Dobrosrdečný Choi, jehož silný příběh prostupuje celou sérií, totiž peníze vydělané lichvou, využíval pro chudé nemocné. Dával jim bezúročné půjčky a pomáhal jim tak z tíživých životních situací.

Paradoxem bylo, že právě toto jeho dobro, stvořilo bestii Myeong-gila, který neukojitelně prahl po moci a penězích, přestože jich měl víc než dost. Byl pravým opakem pana Choie a neštítil se ničeho. Vydírání, mrzačení, vraždy, nic mu nebylo cizí. Šel přes mrtvoly, jen aby dosáhl, čeho chtěl. A do tohoto vstoupili Kim a Hong.

Po tom, co zjistili, jak velký problém Myeong-gil je, a že ničí a bere životy chudým lidem, zasvětili veškerou svou snahu jeho zastavení. O život při tom přišlo mnoho lidí a i Hong se ocitl na hranici života a smrti. Ani to je ale neodradilo. Právě naopak. Dobře se na nelidského lichváře a jeho poskoky připravili, získali cenné spojence a díky nim ho nakonec porazili.

Takto to zní snadno, ale narovinu, nadřeli se. Myeong-gil byl tvrdý soupeř, ale přestože to byl záporák, jakého hned tak někde neuvidíte, dobře se na něj dívalo. Všechny hlavní role byly obsazeny a ztvárněny skvěle. Pokorný a skromný Kim, vedle něj nezastavitelný Hong, s nimi klidný a vlídný pan Choi a proti nim zákeřný a surový Myeong-gil. A přestože bylo přesně dané, kdo jaký je, stejně jsem v některých momentech nevěděla, co se stane.

Byly tam i chvíle, které v člověku zanechaly hlubokou stopu, ale co vám budu povídat. Pusťte si je. Najdete je na streamovací televizi Netflix a věřím, že se vám jejich akce a i celý příběh budou líbit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz