Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lidé vykrádají kontejnery na textil. Charita má smůlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: cocoparisienne, Pixabay

Myšlenka to byla dobrá, ale zapomnělo se, jací jsou lidé. Asi před rokem se přímo před naším domem objevil kontejner na textil a já od té doby nechápu, co prakticky denně vidím.

Článek

O využití kontejneru na oblečení jsem přemýšlela už dlouho. Mám doma spoustu krásných věcí po dětech a nechtějí se mi vyhazovat. Ráda bych, aby ještě posloužily, jen je nemám komu dát. Dnes už ale vím, že jestli je někdy budu dávat charitě, zavezu je tam raději osobně.

Když jsem kontejner před barákem zaznamenala poprvé, neměla jsem z něj žádnou radost. Není to ozdoba, kterou chce člověk vidět každý den a už vůbec ne, když hned naproti je místo pro popelnice, které je pod stromy a není tolik vidět. Město se ale rozhodlo jinak a tak mi před očima září bílo-zelená krabice, kdykoliv se podívám z okna. Ale nejen ona.

Pár týdnů po kontejneru se v místním plátku objevil článek. Informoval nás obyvatele o tom, že jde o sběrné kontejnery pro charitu a nabádal lidi, aby do nich házeli jen čisté oblečení, zabalené do sáčků, aby nenavlhlo. Ostatní se totiž nedá pro charitativní účely použít a musí se vyhodit. Důležitá informace, která ale naráží na jeden obrovský problém.

Pokud tyto sběrné kontejnery na textil využíváte, měli byste asi vědět, že kromě vás, uvědomělých občanů, co chtějí pomoct jiným lidem a pečlivě oblečení zabalí, existují ještě ti, co se do kontejnerů vloupávají.

Těmto lidem je nějaká charita a pomoc bližnímu ukradená. Vytahují balíčky z kontejnerů, rozbalují je a vybírají si, co se jim hodí. A zbytek? V lepším případě nahází zpátky, v horším nechají válet na zemi. Když pak venku prší a z kontejneru trčí nohavice a rukávy, je jasné, že bude nakonec na vyhození úplně všechno. A toto se děje prakticky pořád. Váš dobrý úmysl tak může přijít vniveč.

Paradoxně teď nemluvím o bezdomovcích, ale o maminkách s kočárky nebo lidech venčících psy. Jde o různé věkové kategorie a všem je jedno, za jakým účelem byly tyto kontejnery postaveny. Když pak přijede provozovatel textil vybrat, může ho rovnou zavézt na skládku nebo do spalovny.

Proto pokud chcete, aby vaše oblečení pomohlo jiným lidem, zjistěte si, kdy se kontejnery vyváží a vhoďte ho tam, když je prázdný. Nebo si udělejte výlet do sběrného místa charity a zavezte ho tam přímo. Jinak je to padesát na padesát.

Z kontejnerů se totiž dostane znovu k lidem jen něco přes 50 % vysbíraného oblečení. Ostatní se třídí. Vhodné materiály slouží k výrobě izolací nebo různých výplní. Nevyužitelné textilie pak putují na skládku nebo do spaloven.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz