Hlavní obsah
Umění a zábava

Marigold ze Zaklínače není gay ani bisexuál. Trpí satyriázou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Netflix

Marigold je pověstný láskou k ženám

Téma orientace barda Marigolda z oblíbené ságy Zaklínač se objevilo po tom, co ho tvůrci ve třetí sérii seriálu spojili s mužem.

Článek

Diskuze pod mou poslední recenzí na třetí řadu Zaklínače, uvedené na Netflixu před několika dny, mi ukázala, že ani fandové nemají o některých postavách jasno. Paradoxně se to týká i Marigolda, u kterého by nemělo být vůbec pochyb. Kdo ve skutečnosti Marigold je a jak se dívá na svět z pohledu sexuality?

Jde o smyšlenou postavu autora knih o Zaklínači Andrzeje Sapkowského, který ho vytvořil, jako vzdělaného a nesmírně pohledného muže. Je vždy dobře a výstředně oblečen, skvěle naladěn, život bere s nadhledem a ze všeho si dělá srandu. Je skvělý společník, písničkář a žádná sukně si před ním nemůže být jistá. Marigold je prostě osobnost a milovník žen, jakého svět neviděl. Je mu jedno, jestli je to prostá holka nebo urozená dáma.

Myslím, že to mluví za všechno a je to právě ten důvod, proč se jeho spojení s mužem ve třetím pokračování seriálu nelíbilo. Prostě je to úplně mimo. Přesto se najdou tací, kteří tvrdí, že je to tak v pořádku.

V jedné variantě zaznívá, že je Marigold proutník a nic před ním neuteče. To je svým způsobem pravda, ale to nic je vždycky výhradně ženského pohlaví. Pokud vzniká pocit, že je orientovaný na kohokoliv, spletli jste si ho s čarodějkami a čaroději. Ti jsou promiskuitní jak to jen jde, protože žijí stovky let a dost se ve svých životech nudí.

V jiné reakci jde zase o to, že jeho spojení s mužem neznamená, že je gay, ale bisexuál. Budiž. Přestože pro mě osobně je člověk, který se primárně zamiluje do muže, po tom, co žádnou ženu nikdy nemiloval, gay, může být takový člověk i bisexuál. Jenomže to nic nemění na tom, že Marigold je v originálu jen na ženské. Možná proto není v seriálu spojen s žádnou původní postavou, ale s úplně novou, v knižní předloze neexistující. On prostě na chlapy není, nikdy nebyl a nikdy nebude. Teda kromě Netflixu.

Kam by ale mohl být podle preferencí knižní předlohy přiřazen, co se jeho sexuality týká, jsou heterosexuálové trpící satyriázou. I když v jeho případě slovo trpící není to správné. Termín satyriáza vám asi nic moc neřekne, ale nymfomanii určitě znáte. Nymfomanie je u žen, satyriáza u mužů, ale podstata je stejná. Jde o hypersexualitu, tedy nadměrnou sexuální aktivitu, přičemž ale nikdo neví, kde je hranice normálnosti a nadměrnosti. Takže je možná jen obyčejný heterosexuál. Ať je to jak chce, furt je prostě jen na ženský!

V Zaklínači je spousta postav, které jsou různě orientované. I sama Ciri je jiná, ale Marigold je sám o sobě úžasná postavička. Je prostě škoda, že si z nějakého důvodu musel projít proměnou tohoto typu. A pokud to bylo opravdu proto, aby Netflix šokoval, rozproudil zájem a diskuze, bude muset pro stejný efekt brzy začít točit bez homosexuality. Protože ta už po tomto nikoho nepřekvapí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz