Článek
Včera to bylo přesně 10 dní do Štědrého dne a pro mě je to čas, kdy začínám péct cukroví, abych měla reálnou šanci, že na svátky nějaké zbyde. Co ale řeším mnohem víc, je jeho dopad na naše zdraví.
V naší rodině se jí sladké poměrně hodně, ale převážně v domácí podobě. Můžu tak ovlivňovat jeho složení i množství všech surovin a hojně toho využívám. Naučila jsem se péct tak, abych nemusela mít špatný pocit z toho, že to dělám i 3× týdně. Nikdy jsem si ale nenašla cestu ke zdravému vánočnímu cukroví, protože je úplně jiné než to, co znám a na které se každý rok těší moje rodina.
Vždycky jsem k našim rodinným receptům na tradiční vánoční cukroví měla respekt, a taky mi přišlo, že vyžadují přesný poměr přesně daných surovin. To ale vůbec není pravda, a tak se stalo, že jsem ozdravila i naše Vánoce a ráda bych vám teď pomohla ozdravit i ty vaše, pokud po tom toužíte.
I málo je totiž víc než nic a stačí udělat jen malé změny, které vzhledově ani chuťově nepoznáte, ale vaše tělo je ocení.
MÁSLO vs. Hera, ale nelekejte se
Tradiční cukroví je plné másla. Dodává mu specifickou vůni a vysoký obsah tuku taky křehkost. Pokud jste na tuto chuť a vůni zvyklí a vyměníte máslo za Heru komplet, nebude vám cukroví chutnat. Naprosto nic se ale nezmění, když nahradíte jen polovinu. Cukroví bude stále vonět máslem, zůstane křehké a chuťově výborné. Díky této malé změně ušetříte poměrně dost peněz, a hlavně přijmete během svátků mnohem míň živočišných tuků, které mají tendenci usazovat se v cévách a zužovat je, což může vést k různě závažným onemocněním srdce.
Přitom jediná změna, která bude při této akci viditelná, je konzistence těsta. Při zpracování v robotu je mazlavější. Při práci pak rychleji taje, ale stačí ho udržovat v chladu a pracovat s menšími kusy, aby bylo všechno tak, jak jste zvyklí.
BÍLÝ CUKR vs. třtinový a sladidlo
Stejným poměrem můžete nahradit i mletý bílý cukr za mletý třtinový, který je pro tělo snáz stravitelný nebo ho v doporučeném poměru úplně nahradit stévií, která je zdravou nekalorickou variantou pro lidi s cukrovkou. Tady je ale důležité si uvědomit, že zatímco třtinový cukr cukroví přidá na chuti, protože je lehce karamelový, stévie mu na chuti ubere. Je chuťově plochá. Pokud tedy nemusíte, doporučuji umělá sladidla nepoužívat, protože ty v cukroví prostě poznáte.
BILÁ MOUKA vs. celozrnná mouka
Mouka je třetí a poslední surovina, se kterou jsem se naučila pracovat tak, aby v receptech na cukroví dobře fungovala. Protože se do nich nedává žádné kypřidlo a jsou teda samokypřící, je potřeba zachovat těstu lehkost. Pokud vyměníte celý poměr mouky za celozrnnou, bude cukroví těžké a nenafoukne se.
Celozrnná mouka je zdravá tím, že obsahuje pro střeva a trávení tolik potřebnou vlákninu, a to díky zachování celého zrna i s obalem, který právě vlákninu obsahuje. Ten je ale právě ta těžká část v mouce, která má tendence držet i kynutá těsta při zemi. Proto je potřeba nahradit celozrnnou moukou maximálně čtvrtinu celého množství. Ze 400 g mouky bude teda 300 g bílá a 100 g nebo méně celozrnná.
V tomto poměru tuto výměnu v konečném výsledku vůbec nepoznáte, a přitom bude tato malá změna tělu hodně prospěšná. Cukroví bude snáz stravitelné a nebude tak těžké do žaludku. A když už jsem zmínila kynuté těsto, můžete si takto ozdravit i vánočku.
Pokud vás napadá, že je takové cukroví drahé, tak třtinový cukr, sladidlo a celozrnná mouka jsou oproti běžným variantám sice trošku dražší, ale vložíte do nich to, co ušetříte na másle. Finančně vás i při této zdravější variantě vyjde cukroví zhruba stejně.
Co bych určitě nedoporučovala měnit je máslový krém. Ten by byl chuťové i konzistenčně špatně, kdybyste ho nahradili Herou v jakémkoliv poměru, ale pokud děláte cukroví jen trošku a víte, že to plněné brzy sníte, můžete ho nadstavit třeba uvařeným pudingem, jako se to dělá do dortů nebo ho nahradit jiným krémem, kde není hlavní složkou máslo. Každá jiná surovina totiž obsahuje podstatně míň živočišného tuku, i když je to třeba smetana.
Vím, že na krémy existují i rostlinné tuky, které jsou přímo k tomuto účelu. Krémy z nich jsem jedla a opravdu mi chutnaly. Jsou lehoučké jak obláček. Osobně jsem se k nim ještě nedopracovala, ale je to taky varianta.
MAJONÉZA Z VAJEC vs. z mléka
Přestože jsem chtěla v tomto článku ozdravovat původně jen cukroví, jako bonus vám pomůžu ozdravit i bramborový salát, pokud do něj dáváte majonézu. Určitě víte, že se majonéza vyrábí ze žloutků a oleje. Pamatuju si z dětství, jak jsem babičce po kapkách přilívala do žloutků olej, když ji doma ručně šlehala. Jenomže žloutek má vysoký obsah tuku a olej tuk je. Zbytečně tak dáváme to těla víc tuku, než je zdravé.
Toto množství můžete jednoduše snížit, když žloutek nahradíte mlékem a běžný olej třeba olivovým, který má pro tělo velkou spoustu benefitů. V poměru 1 díl mléka a 2 díly oleje jednoduše vyšlehejte majonézu v úzké nádobě tyčovým mixérem. Dochutit ji můžete hořčicí, solí a pepřem, ale osobně ji do salátu dávám jen takto a dochucuju až salát.
RYBA SMAŽENÁ vs. pečená
No a rybu, tu můžete místo smažení upéct. V našich končinách to není moc zvykem, a já sama jsem se s pečenou rybou setkala poprvé až někdy před 15 lety, kdy jsem trávila Vánoce na Slovensku. Když jsem uviděla pekáč, měla jsem trošku obavu, jak to půjde s bramborovým salátem dohromady, ale velice rychle jsem zjistila, že je to chuťově úplně stejné, jako se smaženou, a navíc je to mnohem lehčí do žaludku. Od té doby už jsem na Vánoce rybu vždycky pekla.
Užijte si taky vánoční svátky bez bolavého břicha, a hlavně bez výčitek a se svými oblíbenými tradičními recepty.