Hlavní obsah
Umění a zábava

To je tak blbý, až je to dobrý. Kozub, Hádek a Dyková v super komedii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AMRULQAYS, Pixabay

Někdy mi trvá hodně dlouho, než mám tu správnou náladu a dopracuju se k některým českým filmům, ale pak to většinou stojí za to. Tento mě nakonec dostal a může za to hlavně herecké obsazení.

Článek

Neotřelý příběh dvou bratranců, z nichž jeden je zodpovědný a tak trošku jiný automechanik Emil (Robin Ferro), co v televizní soutěži vyhrál dvě vstupenky na Velkou cenu Španělska, a druhý typický nezodpovědný ožrala, bývalý závodník a majitel autobazaru Roman (Kryštof Hádek), který by na ni rád jel. Když se jim ale nasáčkuje do auta zloděj Štětka (Štěpán Kozub), kterého Emil nesnáší a navíc ukradl něco, o čem ani neví, je o problémy postaráno.

A protože tvůrci do příběhu přidali ještě totálně vyžilou a věčně sjetou Jindru v podání nenapodobitelné Tatiany Dykové, která je ve filmu k nepoznání, a nerudného důchodce Nováčka v podání Miroslava Donutila, jehož dodávku si na cestu bez jeho vědomí půjčili, bylo o skvělé herecké výkony v jinak normální komedii postaráno.

Jenomže s tímto hereckým obsazením to prostě normální komedie být nemohla. Nezklamal ani jeden z herců a přišlo mi, že co situace, to super zábava a co slovo, to perla.

„Střízlivej nezrychlím,“ říká závodník Roman

„Chápeš to, ty vole? … Tady plno čórkařů a neumí to ani zamykat.“ zloděj Štětka

„Ty vo*e, tak. ať se dám na metadon, jestli kecám… von má takový ty tři zuby na drátek a jeden má zlatej. Ale jako to není pravý zlato, to je kočičí. Má z toho v hubě polypy.“ narkomanka Jindra

Osobitý projev každého z nich byl využitý na maximum a nechyběl ani úsměvný happyend, kdy se Emilovi dostalo zadostiučinění za všechno příkoří, které musel cestou snášet. V příběhu totiž nešlo jen o cestu do Barcelony, ale taky o spoustu peněz omylem ukradených polským mafiánům.

Tato neotřelá komedie z automobilového prostředí se fakt povedla a až budete mít náladu na něco tak praštěného, až je to geniální, sáhněte po ní. Nazvali ji příhodně Grand Prix (režie Jan Prušinovský, 2022, ČR/SR) a v popisku na Netflixu má napsáno, že je neobvyklá, neuctivá, ztřeštěná a přesně taková i je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz