Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Rozvádějící se ženy nejsou příliš moudré, proto často přichází o střechu nad hlavou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: WilliamCho, Pixabay

Visí nad vámi hrozba rozvodu a máte se svým mužem děti i společně vlastníte bydlení? Poučte se z tohoto příběhu, který rozhodně není ojedinělý.

Článek

Narazila jsem dnes na článek o tom, že žena při rozvodu přišla o darovanou část domu. Zaujalo mě to a zároveň mi to připomnělo jeden životní příběh, který jsem kdysi vyslechla.

Je to už řádka let, co jsem potkala muže a on mi vyprávěl. Byl ženatý, podnikatel, měl děti a nový dům v prestižní čtvrti. Své děti miloval a nikdy by je neopustil, kdyby jeho žena projevovala aspoň trošku uznání za to, co pro ně vybudoval. Jenomže to se nedělo a nedělo se to až tak, že nakonec podlehl jiné ženě.

Přestože to jeho nová známost brala spíš jako povyražení, jelikož byla svobodná a vázat se nechtěla, do pár týdnů spolu bydleli. Prostě ho jednoho dne doma přemohly nové city, řekl o ní ženě, sebral se a odešel. Ale odešel s tím, že jim všechno nechá, protože sám to nepotřeboval. Jeho nová partnerka mu do toho nemluvila, a tak to nějakou dobu vypadalo, že je všechno vyřešeno.

Jenomže jeho manželka se cítila zrazená a začala dělat naschvály. Přestala mu dávat děti, přestože se na tom dohodli, a začala je štvát proti němu. Kdyby tušila, že to bude spouštěč mnohem větších problémů, nedělala by to, jenomže to nevěděla a byla natolik zhrzená, že si to sama ani nedomyslela.

Muži mají přirozený pud, zajistit rodinu. Když se žena dostane do stavu, kdy už je smířená s rozvodem, měla by zhodnotit situaci. Jestliže stále žije ve svém domě, manžel bez problémů platí na děti, pravidelně si je bere a zajímá se o ně, měla by se oprostit od svých vnitřních ran a ve prospěch dětí to zvládnout se ctí. Protože jinak přijde o všechno.

A přesně to se nakonec stalo manželce tohoto mého známého. Dělala problémy tak dlouho, až se jeho rozhodnutí změnilo. Byl z toho smutný, ale v době rozvodu už se s ním starší děti nebavily vůbec a nejmladší ano jen díky tomu, že bylo ještě hodně malé. Do domu ho jeho bývalá nechtěla pustit, volala na něj policii, udávala ho na úřadech…

Takže nakonec místo toho, aby si dál spokojeně žila i s dětmi v přepychovém domě a neměla prakticky žádné starosti, se nedohodli. Soud rozhodl o prodeji domu a vystěhování a muž tomu vědomě nezabránil. Tak to prostě je.

Pokud člověk ubližuje druhému příliš dlouho, může tento být uvnitř sebelepší, nakonec to vzdá. Proč by totiž měl zajišťovat pohodlný život někomu, kdo na něj hází špínu a znepříjemňuje mu život?

Snad si z toho, holky, něco vezmete, protože přestože můžete mít pocit, že to byla partnerova zrada, vždycky je to důsledek vašeho společného života. Je lepší si dát čas a reagovat na věci s odstupem a nadhledem, který člověk získá teprve, až ho přestanou ovládat emoce.

Člověk potřebuje partnera hodně dobře znát, aby věděl, jak se má chovat, aby si ho udržel. To se ale často neděje. Většina partnerů žije v domněnkách. Jen si myslí, že se chovají tak, jak jejich partner potřebuje. A netýká se to jen žen, ale i mužů. Bojí se zeptat, jestli je ve vztahu všechno v pořádku, protože co kdyby uslyšeli, že ne. Museli by na tom zapracovat, a to se lidem často nechce.

Myslet si něco, je mnohem jednodušší, ale ke šťastnému partnerství to nevede.

A nevede k němu ani zájem, který nakonec vyjde na prázdno. Když už zjistíte, že partner potřebuje něco jinak, měla by vás láska k němu vést k přizpůsobení a změně.

Samozřejmě je nejlepší, když se spojí lidé, kteří k sobě pasují tak, že žádné kompromisy dělat nemusí, ale to se stává jen zřídka. Většinou jsou kompromisy potřeba, ale když toho druhého milujete, není přece žádný problém, udělat mu radost tím, že na sobě trošku zapracujete. Samozřejmě pokud pro vás totéž dělá i on.

Když už ale nakonec stejně zjistíte, že vám to spolu nejde, a dojde k rozvodu nebo rozchodu, vždycky v sobě můžete negativní věci zpracovat a vyřešit všechno v klidu, bez praní špinavého prádla a dělání naschválů. Je to přece vaše nitro, které v tu chvíli obnažujete, vaše bolest, kterou ukazujete. A nakonec jste to vy, kdo ubližujete.

Asi nejúsměvnější věc, kterou jsem kdy po rozvodovém soudu slyšela bylo Víš, hrozně mě zklamalo, že o děti vůbec nebojoval. Řekla mi to maminka, pro kterou byla střídavá péče noční můra. Takže nezbývalo než jí připomenout, že to bylo to nejlepší, co pro ně mohl jejich táta udělat i vzhledem k tomu, že on byl ten zrazený.

----------------

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/krimi-ve-sporu-o-dite-ocernovala-exmanzela-ted-musi-vratit-darovany-podil-na-dome-40479507#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz