Hlavní obsah
Umění a zábava

Ruby, kterou chtěli utratit, už přes 10 let zachraňuje lidské životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Annalisa I. Pixabay

Fenka Ruby je kříženec border kolie a tohoto australského ovčáka.

Ruby byla mladá fenka, která měla přechodné bydliště v útulku. Byla přítulná a přátelská, ale taky svérázná, takže ji nikdo nechtěl. A protože už byla v útulku moc dlouho, hrozilo jí utracení.

Článek

Film Ruby záchranářka (režie Katt Shea, USA, 2022) jsem dnes neviděla poprvé, přestože je docela nový. Je to naopak jeden z těch příběhů, ke kterým se ráda vracím. On totiž ničím nezklame. Je to typický odpočinkový film a to je přesně to, co se vám u něj stane - odpočinete si. To mi přijde vždycky fajn a taky to, že se můžu dívat s dětmi.

Kromě lehkého tempa má v sobě i trošku emocí a napětí. Nepatří k večerníčkům, při kterých usnete. Je velmi zajímavý a člověk je u jeho sledování zvědavý, co a jak se stane. Možná právě proto, že je podle skutečnosti. Opravdu totiž existuje fenka jménem Ruby a opravdu se stala psí záchranářkou. Ruby ale nebyla prvním nečistokrevným záchranářem, jak uvádí tvůrci, ale byla svými schopnostmi tak výjimečná, že se stala slavnou. Toto ale samozřejmě není gró příběhu. Tím je její cesta.

Na to, aby se Ruby stala záchranářkou, musela ve správnou chvíli potkat toho správného lidského parťáka - policistu Daniela (Grant Gustin), sžít se s ním a jeho rodinou a projít tvrdým výcvikem, což všechno takhle dohromady nebyla vůbec sranda. Jako záchranářský pes K-9 musela být schopná najít bez pachové stopy věci pohřešovaných osob, vyčenichat různé látky nebo lidské ostatky pohřbené hluboko pod zemí. Ve filmu je vidět, jak se takové věci pejsci učí, i jak jsou odměňováni.

Dřív se pro práci u policie cvičili hlavně čistokrevní němečtí ovčáci a v této souvislosti byla ve filmu zmíněna i naše země, protože u nás se chovají ti nejlepší. Přesto ale nemají tak dobrý čich jak některá jiná plemena. Skutečná Ruby patří mezi pejsky, kteří mají velký talent, a je jedna z průkopníků nečistokrevných psů v tomto oboru. Jako kříženec border kolie a australského ovčáka je velmi inteligentní a pracovitá.

Nejvíc se mi ve filmu líbila chvíle, kdy Ruby dělala poslední zkoušku v obrovské budově. Jde o způsob, jakým se při závěrečných zkouškách zjišťuje, jestli jsou pejsci dobře vycvičení a připravení se svým parťákem do akce. V ten moment nešlo jen o schopnosti Ruby, ale i Daniela. Museli si vzájemně důvěřovat. Přestože ale byla Ruby u zkoušky šikovná a s Danielem byli parťáci, nastala mezi nimi situace, kdy lidský faktor selhal. Stala se chyba a málem někoho stála život.

Když se to tak vezme, Ruby mohla zachraňovat lidské životy jen díky Danielovi. Přišel do útulku jen dvě hodiny před tím, než ji měli utratit. Proč si ale policista přišel vybrat pejska právět tam, když mohl mít čistokrevného vlčáka, a čím byla Ruby nakonec tak výjimečná, že předčila i pejsky s rodokmeny, se můžete podívat na Netflixu. Je to příběh natočený s citem a laskavostí a já věřím, že si u něj taky odpočinete.

Zajímavostí je, že pejsek, který hraje Ruby ve filmu, měl v útulku předurčený stejný osud. Před utracením ho zachránili cvičitelé najatí pro tento film. V Americe totiž pejsci v útulku nedožívají. Když je nikdo nechce, čeká je smrt.

Ruby ale měla štěstí a díky němu získala v roce 2018 americké ocenění Pátrací pes roku. S Danielem jsou parťáci už přes deset let a dodnes spolu slouží u policie na Rhode Islandu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz