Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rusové na olympiádu patří. Jsou to taky jen sportovci se skvělými výkony

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jackmac34, Pixabay

Že účast Rusů na olympiádě popírá její myšlenku, není pravda. Jedině, že lidé nechápou poselství míru.

Článek

Kolem Rusů se díky válce vyrojila spousta neopodstatněných předsudků, které by se vůbec neměly dotýkat jedinců, a už vůbec ne jejich účasti na olympiádě, jejíž poselstvím je mír a spojování národů. Naštěstí to chápou ti nejpovolanější - její organizátoři, kteří za určitých podmínek povolili účast i ruským sportovcům.

Ano, na Ukrajině je válka, kterou vyprovokovali Rusové. Jenomže ne ti, kteří chtějí soutěžit na olympiádě. To bychom si měli uvědomit.

Není člověk jako člověk a to, že příslušíme k nějakému národu, neznamená, že jsme stejní jako ostatní, dokud se tak neprojevíme. Z veřejně dostupných informací je patrné, že ruští sportovci nesouzní s tím, co se na Ukrajině děje. A nenesou za to žádnou odpovědnost. Konečně i v řadách ostatních národů se najdou lidé, co s Ruskou agresí souzní a žádný zákaz nemají. Je to logické. Žádná olympiáda by nebyla.

Teda pokud bereme mírovou akci jako něco, z čeho má být vyloučen každý, kdo nedrží mír. Jenomže globální mírové akce by měly být hlavně o spojování znesvářených stran, ne? A kdo jiný by to měl ukazovat než obyčejní lidé.

Pořád mi v hlavě zní věta z Šíleně smutné princezny Toho se nemusíš bát. To je jenom nepřítel. Zní to vtipně, ale je to tak. Obyčejní lidé válku nechtějí, a to ani v zemi nepřítele.

Vrcholoví sportovci jsou obyčejní lidé. Celý život se věnují svému oblíbenému sportu. Roky se připravují na výjimečné soutěže a události, jakými olympiáda je. Stojí je to spoustu dřiny, času a odříkání. Bičují se k těm nejlepším výkonům, aby se nominovali, a když se jim to podaří, zařadí se ve svých kategoriích k nejlepším sportovcům světa. Všichni. Bez rozdílu.

Jen velmi zřídka se zajímají o politiku a když, tak spíš až v pokročilejším věku, kdy už dělají úplně něco jiného. Neměli by být odsuzováni za něco, co dělá jejich vláda, protože jich se na názor nikdo neptá.

Snažíme se různými zákazy trestat vládu, ale ve skutečnosti trestáme jen obyčejné lidi. Navíc nejsme ani zvlášť spravedliví. Co taková Palestina a Irán a jejich útoky? Hmm?

Pokud chceme trestat ruské sportovce, potrestejme je za doping nebo porušení pravidel soutěže, když se tak stane, ale ne za to, že jsou Rusové a jen žijí (nebo ani nežijí) ve své zemi. Protože oni nejsou původci., ale oběti rozhodnutí jejích vlády. Až do té doby, než se veřejně přikloní na její stranu, což se u valné většiny neděje.

Buďme lidmi, kteří chápou a šíří poselství míru. Protože mezi obyčejnými lidmi může být mír, i když v jejich zemích zuří válka.

-------------

https://www.irozhlas.cz/sport/tenis-box-rusko-ukrajina-invaze-valka-podpora-socialni-site_2203031511_apr

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz