Hlavní obsah
Umění a zábava

Strážci Galaxie: Volume 3 konečně na streamu. S poselstvím problematiky týraných zvířat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marvel

Skvělý program na každý večer

Pro milovníky této prazvláštní partičky konečně dobrá zpráva. A ještě lepší, že předčili veškerá očekávání.

Článek

Šest let od druhého dílu konečně pokračování. Streamovací televize Disney+ přinesla tento týden nové Strážce Galaxie: Volume 3 (režie James Gunn, USA, 2023) a věřím, že se vám budou líbit. Odkrývají totiž okolnosti vzniku geniálního mývala Rocketa (Bradley Cooper) a jeho temný příběh. Jestli vás napadalo, proč tak chytrý a přirom furt tak naštvaný, dostanete odpovědi. Tento díl je totiž hlavně o něm a jeho stvořiteli.

Tento Nejvyšší Evolucionář (Chukwudi Iwuji) kromě Rocketa, stvořil a zase vyvraždil nespočet různých populací, ale za celou dobu se mu nepodařilo najít způsob, jak u nich dosáhnout Rocketovy geniality. Když se dozvěděl, že Rocket pořád žije, poslal pro něj Warlocka (Will Poulter), syna velekněžky Ayeshy (Elizabeth Debicki) a jednoho z nejmocnějších postav Marvelu.

Warlock Rocketa při boji vážně zranil, a když se ho Peter (Chris Prett) se strážci snažil zachránit, zjistili, že má v sobě sebedestrukční spínač. Jakýkoliv zásah do jeho těla by ho zabil. V tu chvíli začal skutečný boj o jeho život, protkaný vzpomínkami na dobu jeho stvoření. Silné poselství problematiky týraných a pro vědecké účely zneužívaných zvířat citlivě prostupuje celým filmem.

Jeho natočení a vydání trvalo tak dlouho hlavně proto, že studio Disney vyhodilo režiséra Jamese Gunna za nevhodné vtipy, které tweetoval před deseti lety. Hmm. No nakonec mu dali druhou šanci, nejspíš i díky veřejné podpoře Dava Bautisty (Drax) a peticím, ve kterých se za něj přimlouvala silná fanouškovská základna.

Potíž byla, že Gunn už měl nasmlouvanou práci jinde. Muselo se teda počkat, až splní své závazky. Teprve potom se mohlo začít točit. A z čeho mám opravdu velkou radost, tak podle jeho původního scénáře. Až nové Strážce uvidíte, bude vám jasné, proč to bylo tak důležité.

Přestože je příběh nesmírně emotivní a téma zneužívaných zvířat přesilné, je do něj stejně citlivě vložen i humor Gunnovi vlastní a ve filmu prostě dokonalý. Už dlouho jsem se tak dobře nebavila. Skvěle vymyšlený byl i návrat Gamory (Zoe Saldana), která se ve své původní drsné formě zase s nikým a ničím nesere, a proti tomu stála milá Rocketova návštěva nebe, která potěší hlavně lidi po zážitku blízké smrti.

No a nakonec samozřejmě všechno dobře dopadlo a přátelství zvítězilo. Rocket konečně přišel na to, že je mýval a Peter se srovnal se svou minulostí. Zazvonil zvonec a třetího dílu je konec. Opravdu vřele vám ho doporučuju a věřím, že si ho užijete stejně, jako já.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz