Hlavní obsah

Taky jste v ´89 cinkali klíči? A nestydíte se?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alena Darmel, Pexels

Byla to zvláštní doba a žili v ní naivní lidé. Tak nějak by se daly shrnout události z listopadu toho roku.

Článek

Když jsem se nedávno potkala po nějaké době s kamarádem, stočil se náš rozhovor i k blížícímu se 35. výročí sametové revoluce.

„Však jsem taky cinkal,“ svěřil mi s neskrývanou jedovatostí a div nezalezl pod stůl.

„A?“ chtěla jsem znát podrobnosti.

„Ani mi to nepřipomínej.“

A tím náš rozhovor skončil. Víc jsem se neptala. Bylo mi jasné, že ví.

Že se k němu taky dostaly informace, které několik let poté prosákly do médií. Milá sametová revoluce byla totiž dohodnutá a všichni ti studenti a dospěláci, co se radovali z vítězství, byli v podstatě podvedeni, napáleni a zneužiti. Ale…

Za to, co děláme, bychom se nikdy stydět neměli. A už vůbec ne, když jsme neměli, a v tomto případě ani nemohli mít, všechny informace. Taky jsem nadšenec a vím, jak člověka dokáže strhnout víra a myšlenka na změnu, po které touží.

To napětí, které v naší zemi tehdy panovalo, zkonstruované nebylo. Lidé byli nespokojení, cítili se v moderní době utlačovaní a nebylo divu, že se bouřili. Chtěli říct, co mají na jazyku, cestovat a poznávat svět, chtěli mít plná břicha všeho, co znali jen z vyprávění těch, co měli známé za hranicemi.

Je jen škoda že ta pravda, co měla vítězit, nakonec nezvítězila. Že to všechno bylo připravené a udělali z lidí blbce.

Dnes se za to stydí velká spousta lidí. Hlavně proto, že se znovu objevuje cenzura, zase si nemůžou říkat, co chtějí a jejich životy nejsou takové, jak si tenkrát představovali. Můžou se cítit trapně. Změnilo se toho sice hodně, ale jen málo k lepšímu. To ale přece není důvod si něco vyčítat.

Je jedno, co se tenkrát stalo. Důležité je, co je teď. A teď můžeme žít životy podle našich představ. Máme možnosti, a když se snažíme, zpravidla svých snů dosáhneme. Je spousta příležitostí, které stačí jen využít a nové generace už nejsou tak ustrašené. Mají šanci měnit věci k lepšímu, tak jak to chtěli i jejich rodiče.

Nikdo se nemusí stydět a ani by neměl. Každý se přece může zmýlit. Navíc převrat v 89. byl vážně potřeba.

A to, s čím se potýkáme dnes, už mají na svědomí ti, co přišli po něm.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz