Hlavní obsah
Umění a zábava

Tom Hanks jako Otto silně zasahuje nejcitlivější místo nás všech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Eva Rinaldi, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

O čem by mělo být lehké drama, které ale hluboce zasáhne úplně každého? O lásce, rodině, ztrátě a vyrovnání se s ní.

Článek

Příběh podle knižního bestselleru Muž jménem Ove, který Tom Hanks produkoval a zároveň si v něm spolu se svým synem zahrál hlavní roli Otta Andersona, vypráví o tom, co dříve nebo později prožijeme v našich životech všichni.

Zestárlý a mrzutý Otto (Tom Hanks) žil velkou část svého života v sousedské pospolitosti malé řadové zástavby. Zdánlivě puntičkářsky řešil každodenní životní banality způsobem, který nebyl nikomu příjemný a vlastně ani jemu samému. Reagoval tak na nedávnou smrt své ženy, ve snaze unést bolest z její ztráty. To se mu ale nedařilo a byl rozhodnutý svůj život ukončit.

Při několika úsměvných pokusech odejít z tohoto světa vzpomínal na své mládí (Theodor Hanks), začátky a život se svou milovanou Sonyou (Rachel Keller), které zasvětil celý svůj život. S jejím odchodem ten jeho ztratil smysl. Ať se ale snažil sebevíc, vždycky se našel někdo, kdo mu jeho plány překazil.

Nejzásadnější osobou se v této těžké části jeho života stala Marisol (Mariana Treviño), mladá energická Mexičanka, která se se svou rodinou přistěhovala do domu naproti. Postupně se svou upřímností a zájmem dostávala Ottovi pod kůži a ukazovala mu nový směr. Otevírala jeho velké srdce, až nakonec navrátila do jeho života štěstí.

Námět filmu Muž jménem Otto (režie Marc Forster, USA / Švédsko, 2022) není úplně ojedinělý, nicméně Tom Hanks je jako vždycky zárukou skvělého hereckého výkonu a pro nás diváky jedinečného zážitku. Podobné role mu prostě jdou a je v nich natolik autentický, až člověku bere dech. Otto je v jeho podání názornou ukázkou toho, že zlí bývají lidé, když jsou nešťastní.

Svým zpracováním mě tento film získal od samého začátku. Citlivě a přitom realisticky otevírá téma srovnávání se se ztrátou nejbližšího člověka - životní lásky. Ve vlastním životě si toto neumím vůbec představit, ale zároveň si uvědomuju, že se podobná životní zkušenost nevyhýbá nikomu a každý má svou vlastní cestu, jak z tak velké bolesti ven.

Kdyby to u všech zafungovalo, jak Ottovi, byli bychom asi všichni vděční.

Film Muž jménem Otto najdete na nedávno přejmenované streamovací televizi MAX (dříve HBO Max). Vřele vám ho doporučuju. Nabízí dvě hodiny skutečného života, a pokud se nad ním aspoň trošku zamyslíte, i spoustu hlubokých uvědomění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz