Hlavní obsah
Umění a zábava

Zahradníkův rok: Skrytá připomínka ruského hyenismu a lidské houževnatosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kaboompics.com, Pexels

Oldřich Kaiser září po boku své životní partnerky v novém filmu, kde přestože cituje texty stejnojmenné knihy Karla Čapka, celou dobu neotevře pusu.

Článek

On prý tím při natáčení trpěl a musel vést vnitřní dialogy, ale mně to neskutečně bavilo, protože výrazově byl excelentní. Popravdě jsem nečekala, že ve mně zanechá tak hlubokou stopu. Pan Čapek by byl hrdý.

Snímek Zahradníkův rok (režie Jiří Havelka, Česko, 2024) je inspirován skutečným případem z roku 2010, který svého času hýbal médii a táhl se víc než rok a půl. Tehdy se opravdu zahradník René Mandys z Dolní Olešnice na Trutnovsku potýkal s nátlakem ze strany nového majitele nedalekého zámku, který měl zájem o jeho pozemek. Jak už to tak s ruskou mafií bývá, všechno nakonec skončilo vypálením skleníku, fyzickým napadením a soudem.

Jako jeden z mála se tento film natáčel chronologicky, protože se odehrává v průběhu jednoho roku - od jara do jara, a ukazuje tak krásu přírody na statku otce režiséra Jiřího Havelky, ve všech ročních obdobích.

Zároveň je člověku jasné, že pan Kaiser nepečuje o zahrádku poprvé, k čemuž se taky přiznává, zatímco jeho partnerka, písničkářka Dáša Vokatá, se netají tím, že se hlíny nikdy nedotkla. Musela dokonce projít instruktáží profesionálního zahradníka, aby působila autenticky.

V jednom z rozhovorů uvedla, že tentokrát scénář neroztrhala, jak to bývá v devadesáti procentech scénářů pro pana Kaisera, protože ho přečetla jedním dechem a v jednu chvíli se u něj i rozplakala. Přiznám se, že mě dojímal taky a to hlavně ve chvílích, kdy zahradník přišel o včelí roj.

Navíc je film natočený tak hezky, že ve mně vyvolával pocit, jako bych byla v domácnosti Kaiserových. Jakoby tak opravdu žili. Což si s jejich smyslem pro humor sice neumím ve skutečnosti dost dobře představit, ale v tom filmu jsem jim oběma věřila.

O tu pravdivost se postaral nejen příběh, kterým je inspirován, ale i paní Vokatá, která se postarala o to, že když mělo být v hrnku kafe, tak tam prostě bylo, přestože v záběru nebylo do hrnku vidět.

Vážně se nedivím, že má tento snímek vysoké hodnocení. Otevírá v sobě spoustu témat s takovou lehkostí, jakou člověk běžně nevidí. Je prostě skvělý a moc ráda si ho zase někdy pustím. Vám ho z celého srdce doporučuju. Najdete ho v novinkách na Netflixu.

Budete žasnout, co všechno dokáže člověk zvládnout se ctí.

--------------

Zdroje: https://www.csfd.cz/film/1231561-zahradnikuv-rok/zajimavosti/

https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/drama-s-rusy-v-olesnici-pokracuje-zbity-zahradnik-vyhral-u-soudu.A111018_1669991_hradec-zpravy_meb

https://www.youtube.com/watch?v=mXzdBFaJrZY

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz