Hlavní obsah
Zdraví

Zbavte se chřipky bez léků. Je to mnohem účinnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: stevepb, Pixabay

Patříte k těm, co při prvních příznacích chřipky míří do lékárny, pak ji přechodí, a nakonec stejně umírají několik dní v posteli? Zkuste to jinak.

Článek

Je prokázáno, že si tělo vytváří imunitu mnohem efektivněji, když nemoc prožije bez léků, takovou, jaká je. Tento postup se běžně praktikuje u miminek, kterým se léky prakticky nepodávají, ale i u větších dětí, kterým se začínají podávat až v určitých fázích nemoci, a to hlavně díky tomu, že s nimi chodíme k lékaři, který ví, co a jak.

U nás dospělých ale možnost volného prodeje léků způsobila, že se úplně nejčastěji léčíme sami, bez potřebných vědomostí. Léky si ordinujeme nejlíp už preventivně, tedy příliš brzy, a nemoci pak protrpíme. Tělo totiž zbytečně zatížíme, protože léky kromě léčivých složek obsahují i přídavné látky, které musí tělo odbourávat spolu s nemocí, a pak je to boj.

Když ale nemoc prožijeme bez chemie, zjistíme, že boj imunitního systému proti ní organismus vůbec tolik nevysiluje a ani nemoc ve skutečnosti netrvá tak dlouhou dobu, jak to vypadá. Navíc tělo vytvoří mnohem víc protilátek a posílí svou obranyschopnost.

Důkazem jsou zase děti, které většinou nepotřebují být v době nemoci v posteli vůbec, někdy jeden den, ale většinou fungují normálně jen s malým odpočinkem nebo denním spánkem. Zkuste si z nich vzít příklad a zvládnout příští chřipku jinak než s pomocí léků. Uvidíte, že se budete cítiti mnohem líp.

Bolest v krku

Pokud nemáte opravdu extrémně silnou bolest v krku, způsobenou velkou angínou, léky ani žádné pastilky nepotřebujete. I začínající angínu můžete uzdravit jen tinkturou z lichořeřišnice, která je přírodním antibiotikem a koupíte ji v každé lékárně. Na obyčejnou bolest v krku, jako předzvěst přicházející chřipky, pak existuje celá řada účinných přírodních látek, které máme většinou všichni doma.

Přes veškeré mýty, co se kolem něj točí, je nejúčinnější plnotučné mléko. Dejte si pár hltů vždycky, když vás začne škrábat v krku, a klidně si hrneček s ním položte na noční stolek. Napijte se pokaždé, když vás bolest v noci vzbudí. Mléko totiž nezahleňuje, jak se říká, ale obaluje - vytváří v krku lehký olejový povlak, a čím větší obsah mléčného tuku má, tím účinnější jeho pomoc je.

Pokud máte problémy s laktózou, můžete podobně použít i hořkou čokoládu, jejíž tuk má stejný účinek jako mléčný. Pomáhá i včelí nebo pampeliškový med, který hloubkově působí na dýchací cesty a léčí podrážděnou sliznici krku. Na bázi dezinfekce zase působí alkohol, který zároveň rychle zahřívá organismus tím, že roztáhne cévy a umožní rychlejší průtok krve.

Zima

Ve chvíli, kdy vaše kůže začne být nad míru citlivá na chlad, je čas se pořádné prohřát. Pocitově člověk v tuto chvíli sahá po dece, protože tělo reaguje na vzduch a receptory chladu jsou blíž povrchu kůže, ale primárně je potřeba prohřát tělo hlavně zevnitř.

Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete využít sílu alkoholu - čaj s rumem, slivovicí nebo svařené víno, pomůže koření, které je možné svařit i v obyčejném jablečném džusu nebo zalít s čajem. Mezi prohřívací koření patří všechno vánoční - hřebíček, skořice, zázvor, badyán, ale taky česnek, pepř a chilli. Skvělý je i horký vývar.

V každém případě platí, že je při nemoci lepší využít suché teplo, ke kterému vám kromě teplých tekutin může pomoct i vyhřívací podložka do postele nebo termofor s teplou vodou v oblasti nohou. Naopak není vhodná horká koupel ani sprcha. Prostě potřebujete do postele.

Rýma

Rýma je ta, co vytváří hlen. Je důsledkem zánětu, který jednak vysmrkáváme, ale také stéká dýchacími cestami, kde se usazuje a následně ho vykašláváme. Spolu s bolestí v krku a hlavy to známe jako zánět horních cest dýchacích a jediná obrana proti němu je čas a uvolňování.

Je všeobecně známo, že rýma, ať léčená či neléčená, trvá sedm dní. Ze začátku je výtok z nosu zpravidla hodně vodnatý a není potřeba ho nijak vypuzovat. Prostě sám vytéká až tak, že člověk jen sedí a smrká. V této chvíli není potřeba rýmu nijak řešit. Klidně s ní můžete pracovat, stačí jen, smotat si kousky papírových kapesníků a dát si je do nosu, jako zátku, která tekutinu nasaje. Pravidelně měnit. Toto je i dobrá prevence nosu odřeného od kapesníku.

Když rýma přejde do dalšího stádia, začnou se ucpávat dutiny. V tuto chvíli už žádné zátky nepoužívejte, je potřeba houstnoucí hlen co nejvíc uvolňovat. Pokud vám tento stav způsobuje bolesti hlavy, neberte si prášek, ale uvolněte tlak. Skvělá je na to inhalace vody se solí (9 g/l)) a bylinkami, které pomáhají rozšířit dýchací cesty, jako je třeba máta nebo eukalyptus (blahovičník). Jak inhalaci správně připravit a provádět, najdete na internetu. Kromě toho, že prohřívá dutiny a uvolňuje z nich hlen, také léčí a zvláčňuje sliznice.

Pokud ale horko z nějakého důvodu nemůžete, pořád je tu možnost spreje s čištěnou mořskou solí. Teprve v případě nejvyšší nouze použijte klasické nosní kapky nebo sprej. Léky na bolest berte jako úplně poslední možnost, protože utlumují bolest v celém těle, což má za následek zase jiný problém.

Kašel

V počátečním stádiu nemoci je kašel způsobený nejčastěji drážděním v krku a následně snahou organismu zbavit se usazeného hlenu v dýchacích cestách. Není potřeba ho léčit, odezní s rýmou.

Pokud ale sedá na plíce a vykašlávání bolí je nejúčinnější přírodní pomocí čaj z břečťanu, který hlen aktivně rozpouští. Nicméně je potřeba dbát na správné dávkování, protože je mírně jedovatý. Nepijte víc než dva šálky čaje denně a do každého zalijte jen čtvrt lžičky sušeného nebo čerstvého listu břečťanu.

Na suchý dráždivý kašel je zase dobré vylouhovat lžičku sušené či čerstvé dobromysle (oregana), kterou můžete použít v případě potřeby i místo břečťanu. Je skvělá na virózy. Všeobecně zklidňuje.

Bolest těla

Když vás při nemoci bolí celý člověk, je to dobře, a když bolest neutlumíte léky, budete moct pozorovat, jak nemoc ve vašem těle postupuje. V určitých fázích nemoci totiž bolí jiné části. Mnohem důležitější ale je, že se nebudete přepínat.

Samozřejmě je nejlepší v době nemoci ležet, ale ne každému toto vyhovuje nebo mu to životní styl umožňuje. Odpočinek v teplé posteli je ale velmi důležitý ve chvíli, kdy si o něj tělo samo řekne, kdy cítíte, že to potřebujete. To je chvíle, kterou když zanedbáte, usadí se nemoc na orgánech, které postupně oslabí. Nejčastěji jsou to plíce, srdce a ledviny. Následně postupem let a dalších přechozených nemocí zjistíte, že se vám při viróze projevují nemoci právě tam.

Přitom stačí jediný den v posteli. Když je to ten správný, tělo nemoc překoná a může zase fungovat dál, jen trošku pomaleji. Fyzická bolest a vyčerpání nás limitují, abychom se nepřetěžovali a nevyčerpávali síly, které jsou ještě potřeba k dozdravení.

Vyčerpání a únava

Každého člověka postihují tyto příznaky jindy. U někoho jsou únava a vyčerpání prvotním příznakem přicházející nemoci, někoho nasměrují do postele a jiní lidé je cítí ještě nějakou dobu po nemoci. Hodně to záleží na stavu imunity, ale i vaší fyzické kondici a životním stylu.

Jakmile se začnete cítit unavení a vyčerpaní, je čas přibrzdit a odpočinout si, ne tělu dodávat uměle energii. Pokud ale i tak musíte plnit své povinností, sáhněte po hroznovém cukru spíš než po čokoládě. Je to zdravější forma cukru a tělo ho snáz zpracovává. A samozřejmě dodávejte tělu potřebné vitamíny.

U viróz je nejdůležitější vitamín C, který je nejvíc obsažený v šípkách a rakytníku, nikoliv v citrusech. Zjistěte, jestli někdo kolem vás nedělá domácí šípkové marmelády nebo rakytníkové sirupy. Případně je kupte v lékárně či zdravém obchůdku.

Umělým vitamínům se nejlíp vyhněte úplně. Jestliže ale nemáte jinou možnost, myslete hlavně na to, že důležitější než samotný obsah vitamínů, je jejich vstřebatelnost do těla. Tuto hodnotu je dobré konzultovat s magistrou v lékárně. Poradí vám, které vitamíny mají tuto hodnotu nejvyšší. Počítejte s tím, že mívají taky nejvyšší cenu, tak ať se vám z toho nezvýší teplota.

Horečka

Zvýšená teplota není horečka a léčí se vždy JEN horečka. Funguje to tak u dětí a mělo by to tak fungovat i u dospělých, protože zvýšená teplota je jen příznak boje těla s nemocí. Je žádoucí. Urychluje vytváření protilátek a tím i uzdravení. Horečka je pak příznak samotné nemoci - nejčastěji zánětu.

Zvýšenou teplotou se myslí teplota nad 37 °C, horečkou pak teplota nad 38 °C, přičemž léčit by se měla až po překročení hranice 38,4 °C, pokud je snášena dobře a netrvá déle než 3 dny. Do této hranice je i horečka žádoucí a pomáhá tělu se uzdravit. Po jejím překročení už ale spíš škodí. Přehřáté tělo je potřeba ochlazovat chladnými obklady nebo třeba vlažnou sprchou. Chladit by se měla hlavně chodidla, lýtka a dlaně. Ne trup. Studený zábal se běžně nedělá, až při opravdu vysokých teplotách nad 39 °C.

UPOZORNĚNÍ! V případě, že máte jakékoliv zdravotní potíže, konzultujte jakékoliv přírodní postupy se svým lékařem.

Samozřejmě je hodně důležité znát svůj zdravotní stav. Pokud člověk trpí na zápaly plic, některým ze srdečních onemocnění nebo třeba na febrilní křeče, potřebuje o sebe při nemoci pečovat v závislosti na těchto faktech.

Přírodní léčba je fajn, ale vždycky by pro vás měla být také bezpečná. Jestliže víte, že jste zdraví, můžete díky ní prožívat virózy mnohem příjemněji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz