Hlavní obsah
Umění a zábava

Čeští rekordmani v Guinnessově knize

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Přestože jsme malinká zemička s pouhými deseti milióny obyvatel, máme bohaté zastoupení i v Guinnessově knize rekordů. S některými našimi rekordmany vás právě teď seznámím.

Článek

Mimochodem, na počátku zrodu této knihy nestál žádný pan Guinness, ale sir Hugh Beaver, generální ředitel pivovaru Guinness.

Nevím, jak moc je vám známo jméno Zdeňka Bradáče, já o něm donedávna téměř nic nevěděla. A přitom je tento muž (ročník 1987) náš největší guinnessovský rekordman. Bývalý profesionální žonglér a iluzionista je ve světové knize rekordů zapsán 25krát. A některé rekordy jsou vskutku bizarní, například nejdelší výdrž v žonglování pod vodou, což si ani dost dobře nedovedu představit. Stejně tak je světovým rekordmanem v žonglování vzhůru nohama nebo poslepu.

Další specialitou rekordmana jsou úniky z policejních pout. Na suchu se mu to povedlo za 1,66 vteřiny a dokázal to i pod vodou, samozřejmě rovněž ve světovém rekordu. A takový únik ze svěrací kazajky je pro něho taky hračkou, o čemž svědčí další rekord v Guinnessově knize. Všechny zde vyjmenovávat nebudu, protože by se na další rekordmany už nedostalo. A jejich světové rekordy také stojí za pozornost.

Česká atletika byla v několika uplynulých desetiletích světovým pojmem. Svědčí o tom dosud nepřekonané světové rekordy Jana Železného, Barbory Špotákové či Jarmily Kratochvílové, jejichž jména se také skví na stránkách Guinnessovy knihy rekordů.

Světový rekord Jana Železného v hodu oštěpem 98,48 m odolává již od roku 1996. Oštěp je velice úspěšnou disciplínou našich atletů. Světový rekord Barbory Špotákové z roku 2008, který má hodnotu 72,28 m, také dosud nikdo nepřekonal. A do třetice stejné nářadí a legendární Dana Zátopková, která je zapsaná v knize rekordů jako nejstarší olympijská medailistka v této disciplíně. Na olympiádě v Římě v 37 letech a 348 dnech věku získala stříbrnou medaili výkonem 53,75 m.

A samozřejmě nesmíme zapomenout na Jarmilu Kratochvílovou, jejíž světový rekord v běhu na 800 m z 26.7.1983 v čase 1:53,28 od té doby nikdo nepřekonal, odolává již úctyhodných 41 let!

U sportu ještě zůstaneme, jen se z atletického stadionu přesuneme na tenisové kurty, kde najdeme další rekordmanku. Je jí Martina Navrátilová, jejíž jméno najdeme v proslulé Guinnessově knize třikrát. Tato devítinásobná wimbledonská vítězka byla 331 týdnů světovou jedničkou a 20 sezón se držela v elitní desítce nejlepších hráček světa.

V Guinnessově knize rekordů můžeme najít i české sportovce, kteří nikdy nevyhráli olympiádu ani titul mistra světa. Jedním z nich je pan Josef Šálek. Ten zaběhl nejrychleji na světě půlmaraton ve sněhu a ledu bos. Trať v Peci pod Sněžkou zdolal v čase 1:50:42. Stalo se tak 18. února letošního roku.

Nejen sportovci, Češi jsou i náruživí sběratelé všeho možného. Třeba pan Ladislav Šejnoha z Letohradu sbírá autobusové jízdenky. A není žádný troškař, jeho sbírka čítá více než 400 tisíc kusů z 57 zemí světa, za což mu právem náleží zápis v Guinnessově knize.

O tom, že se dá sbírat úplně všechno, svědčí kolekce seker pana Pavla Šína z Konic, která obsahuje téměř 600 exemplářů, včetně těch nejvzácnějších z doby bronzové a dostala se také do světové knihy rekordů.

V Guinnessově knize najdeme i jméno spisovatele Karla Čapka, který poprvé v historii použil slovo robot, a sice v roce 1921 ve své divadelní hře R.U.R. I když tento výraz vymyslel jeho bratr Josef. Paradoxem je, že většina cizinců vůbec netuší, že toto slovo pochází z češtiny.

A pojďme ještě hlouběji do české historie. Do Guinnessovy knihy se dostal i učitel národů, Jan Ámos Komenský díky nejstarší obrazové učebnici Orbis pictus, česky Svět v obrazech, jejímž je autorem. Poprvé vyšla v roce 1658.

S historií je spojen i další zápis v knize rekordů. Možná ani nevíte, že u nás máme největší městskou památkovou rezervaci na světě. Najdeme ji samozřejmě v naší matičce stověžaté. Má rozlohu 990 hektarů a zahrnuje například Staré Město, Malou Stranu či Hradčany.

V této unikátní encyklopedii je zapsáno ještě jedno české město. A sice ocelové z románu J. Verna, postavené ze stavebnice Merkur. Měří přibližně 7 × 5 metrů, váží přes tunu a jeho autorem je sběratel a stavitel Jiří Mládek.

Vidíte, opět se potvrdilo, že na velikosti nezáleží. I malá země plodí rekordmany.

Zpracováno na základě těchto materiálů:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/212684-cesi-lamou-guinnessovy-rekordy-nejvice-jich-ma-zdenek-bradac

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-zajimavosti/78994/cesi-v-guinnessove-knize-rekordu.html

https://www.lui.cz/co-se-deje/14563-cesi-drzi-mnoho-svetovych-rekordu-do-guinessovky-nas-dostali-sportovci-sberatele-i-kouzelnik

https://www.urbanstage.cz/guinessova-kniha-rekordu/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz