Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co Čech, to odborník. A na všechno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vyrobeno v grafickém editoru z volně dostupných zdrojů - PNGEgg + Photostudio for android

Kdysi se říkávalo „co Čech, to muzikant.“ To už dávno neplatí, zato máme nové heslo: „Co Čech, to odborník.“ Největší koncentraci všeumělů a všeznalců najdeme bezesporu v hospodě u piva.

Článek

A s rostoucím obsahem alkoholu v krvi, roste i jejich odbornost. V těsném závěsu se drží znalci všech sportovních odvětví, kovaní „trenéři“ a neomylní „rozhodčí“, soustředěni před televizní obrazovkou, následováni věčnými kritiky, oponenty a brblaly v internetových diskuzích a na sociálních sítích.

V hospodě obvykle pánové řeší naši ekonomiku, která je v háji, letadlo, které kdesi spadlo, nebo firmu, která zkrachovala. A samozřejmě by to vše zachránili, od stolu a levou zadní! Dokonce i žehlí, pečou cukroví a rodí děti. Ano, i to jsem zaslechla, ale to už byli řádně opivněni. V tomto stavu dokáží řídit vojenské operace, obchodovat na kapitálových trzích a hravě by zvládli i atestaci z neurochirurgie. Naproti tomu lidé, kteří opravdu umí a patří ke špičkám ve svém oboru, se v hospodě ani nikde jinde nechlubí, kolik ten den úspěšně odoperovali pacientů, kolik mají nalétáno hodin nebo kolik vydělali na burze cenných papírů, neboť to považují za běžnou součást svého každodenního života. A čím víc umí, tím jsou skromnější.

Zvláštní sortu znalců tvoří takzvaní pasivní sportovci, povětšinou fotbalisté a hokejisté, kteří kibicují z pohodlí své pohovky, třímaje v jedné ruce lahváče a v druhé televizní ovladač. S plnou pusou chipsů kritizují hráče, nadávají rozhodčím a trenéry by strčili do kapsy. Přitom drtivá většina těchto borců v životě nestála mezi lajnami na zeleném pažitu ani na bruslích, natož aby kopli do míče nebo drželi v rukou hokejku. Troufám si tvrdit, že v tomto gaučingu jsme světoví přeborníci. Pravda, stále je co vylepšovat. Třeba v takovém krasobruslení nebo umělecké gymnastice máme značné rezervy. Dámy, pojďme na to, přece se nenecháme zahanbit!

A nakonec tu máme naše staré dobré známé: Věčné internetové diskutéry a kritiky, s nimiž se setkáváme my všichni, kdož, jak se říká, neseme svoji kůži na trh. Ať již publikujeme svá dílka či jen vyjadřujeme svůj názor. Různé weby, různá témata, různé články, různí autoři, ale stejní diskutující a stejné algoritmy. Ani nevím, jestli se o nich mám rozepisovat dopodrobna, snad jen poznámka: Pokud vás, notně posilněné alkoholem po návratu z restaurace nebo oslavy, popadne nutkavá touha pokračovat v konverzaci a diskutovat s celým světem prostřednictvím internetu a sociálních sítí, potlačte ji prosím a vyčkejte stavu střízlivosti. Někdy mám totiž dojem, že písmenka z komentářů, které nemohl stvořit střízlivý člověk, vyskočí a dají mi facku.

Asi tak: Kdyby všichni tito ředitelé zeměkoule, všestranní „odborníci“ a mystifikátoři opravdu dokázali alespoň deset procent z toho, o čem tak rádi diskutují a čím se chvástají, žili bychom si tu jako v ráji!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz