Hlavní obsah
Cestování

Do wellness hotelů děti a psi nepatří

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Nedávno jsem se vrátila z několikadenního luxusního relaxu v jednom krásném wellness hotelu na Rychnovsku. Odpočívat do takovýchto resortů jezdím několikrát do roka již řadu let a konečně jsem se dočkala. Čeho? Klidu!

Článek

Poprvé jsem si užila dokonalého relaxu, neboť v ubytovací i v restaurační části hotelu bylo ticho. A stejně tak jsem si vychutnávala naprostý klid i ve wellness zóně. Jak je to možné? Byla to opravdu náhoda, v hotelu totiž zrovna nebyly žádné děti ani psi. Říkejte si, co chcete, ale ty do tohoto druhu rekreačních zařízení nepatří.

Wellness resorty se v boji o hosty předhánějí a inzerují dokonalý relax, klid a pohodu, ovšem v reálu to bývá o něčem jiném. Jako kupříkladu loni v jednom jinak nádherném wellness hotelu v jižních Čechách.

Rachot začíná brzy ráno, kolem šesté. Děti nemohou dospat a rodiče ještě nechtějí vstávat. Takže se nudí a dávají to patřičně najevo. Nenapadne je nic lepšího, než běhat po chodbě, mlátit do zábradlí a na kovové dveře od výtahu. Na takový budíček opravdu nejsem zvědavá, nehledě na to, že ráno v šest jsem nikdy nevstávala ani do práce, natož o dovolené.

Na snídani chodíme s partnerem na poslední chvíli, abychom se v klidu alespoň najedli. Většinou se zadaří, ale připadám si jako v prasečím chlívku. Jestli dětičky zanechávají po snídani takový svinčík na stole a pod ním i doma, potěš Pánbůh! Servírkám opravdu nezávidím a marně hledám stůl, který není podestlaný a politý. Jelikož jezdím do minimálně čtyřhvězdičkových hotelů, jsou všude původně bílé a nažehlené ubrusy a látkové ubrousky. A po konzumaci to často vypadá, že si s nimi někdo utřel boty.

Tak jsme posnídali a vyrazíme do wellness zóny, sestávající klasicky z příjemně vyhřátého bazénu, úžasné vířivky, sauny, odpočívárny a masérny. Ti, kdož rozumí psanému textu, se tu dozví (dokonce v několika jazycích), že vstupují do relaxačních prostor a tudíž je záhodno, aby se chovali tiše. Někdy mi však připadá, že do těchto hotelů jezdí negramotní. Jako zrovna teď. Ohromně jsem se těšila na masáž, neboť má tělesná schránka už není nejmladší a čas od času potřebuje trochu poopravit. Abych si ji užila, objednala jsem si tu nejdelší, na 90 minut. A řeknu vám, byly to galeje. Co na tom, že masérka byla ohromně šikovná, velice příjemná a ochotná, když masérnu oddělovala jediná stěna od bazénu se řvoucími dětmi. Masérce už taky docházela trpělivost, tak šla návštěvníky umravnit. Marná však byla její snaha, poslali ji do oněch mezí s tím, že si pobyt zaplatili, tak si můžou dělat, co chtějí. Zkrátka, bezohlednost některých lidí nezná mezí.

Následující den jsem si šla zaplavat a zažila totéž. Děti byly tak hlučné, že jejich hlasové projevy byly slyšet až ven i přes zavřená zvukotěsná okna. Nerada někoho peskuji, ale jelikož tak neřvou ani opice v kleci, zeptala jsem se paní, jejíž vnoučata ve věkovém rozpětí přibližně 6 až 10 let, byla původci tohoto kraválu, proč s nimi raději nejela do aquaparku. A víte, co mi odpověděla? Pokud stojíte, raději si sedněte, abyste neupadli. Dáma mě šokovala odpovědí: „Tam se mi nelíbí, protože je tam děsný hluk.“ Chápete to? Vadí jí hluk v aquaparku, tak ho přenese do klidové zóny ve wellness hotelu. To mi opravdu hlava nebere. A proč děti tak řvaly? Protože jim chyběly tobogány a další vodní atrakce. No a svoji nespokojenost dávaly velice hlasitě najevo. A taky se v bazénu hlubokém 1,4 metru bály, proto ječely.

Nezbylo mi nic jiného, než si každý den pronajmout bazén sama pro sebe, respektive pro dva. Za tisícovku na hodinu. A stejně v něm nebyl klid, protože zvenku bylo vidět, že se uvnitř někdo pohybuje a burani, včetně dopoledních nevychovanců, bušili na prosklenou stěnu a dožadovali se vstupu dovnitř.

Snad si spravíme náladu alespoň romantickou večeří při svíčkách. Jo, houby! Ne, ty jsme neměli, ale dětičky si spletly restauraci se hřištěm a řádily tak, že svíčky poryvem vzduchu zhasly. A komunikovat u stolu jsme mohli jedině tak znakovou řečí. A co rodiče? Opojeni alkoholem byli rádi, že mají od dětí na chvíli pokoj a upozornění personálu absolutně ignorovali.

Řada hotelů zaměřených na relaxační procedury umožňuje hostům pobyt se psy malých plemen. A právě ti nejvíc štěkají. A když jejich páníčkové vyrazí večer za zábavou, máme také o zábavu postaráno. Pes menší než kočka vyje v sousedním pokoji dlouho do noci, takže si ráno připadáme taky jako po tahu.
Jistě, najdou se i hodné děti a klidní psi, ale to jsou opravdu výjimky.

Naštěstí se pomalu objevují první vlaštovky, wellness resorty pouze pro dospělé. Jejich prozíraví provozovatelé si totiž uvědomují, že kvůli nevychovaným dětem by ztratili lukrativní klientelu. Ale je jich stále málo a týdenní pobyt v nich vyjde dráž, než letecký zájezd k moři. Platí se totiž nejen za kvalitní služby, ale i za čím dál tím vzácnější klid.

Doufejme, že těchto tichých resortů bude přibývat a pobyt v nich si bude moci dovolit každý, kdo touží po opravdovém relaxu. A s dětmi jeďte k moři nebo do kempu a se psy na chalupu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz