Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dodnes u nás najdeme pozůstatky minulého režimu v podobě názvů ulic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Nedávno jsem navštívila malé městečko Seč na břehu stejnojmenné přehrady v Železných horách a jak jsem tak kráčela hlavní ulicí, všimla jsem si cedule s jejím názvem: „Československých pionýrů“.

Článek

Ano, v dávných dobách totalitních tu býval mezinárodní pionýrský tábor. Dnes je z něj domov důchodců, ale v názvu ulice pionýři přežili i sametovou revoluci a vypadá, že tu budou navěky. Ulici Československých svazáků jsem naštěstí nikde nenašla.

Na věčné časy a nikdy jinak u nás máme patrně i Rudou armádu, je po ní dosud pojmenováno 35 ulic, tříd a náměstí. Vzhledem k tomu, že nás okupovala více než dvacet let a nyní armáda stejné země páchá již více než dva roky nelidská zvěrstva na Ukrajině, mi to přijde přinejmenším nepatřičné. Ulice nazvané po armádě „osvoboditelce“ najdeme například v Karviné a Velkých Losinách na severní Moravě, taky na Českomoravské vrchovině v městečku Počátky, v jihočeském Sezimově Ústí, v Mníšku pod Brdy nebo Jaroměři. A v Holasicích nedaleko Brna mají dokonce náměstí Rudé armády.

Také se můžeme procházet po nábřeží Rudoarmějců, konkrétně ve městě Příbor. A na severní Moravě ještě zůstaneme, abychom se podívali do ulice Krasnoarmejců v Ostravě. Ano, píše se opravdu bez háčku, přesně jako azbukou.

Sovětskými maršály a generály se to u nás taky jen hemží. Potkáme tu Koněva, Žukova, Rybalka a další, rovnou v několika exemplářích. Vede Ivan Stěpanovič Koněv, který má své ulice ve čtrnácti městech a obcích Česka. Nejvíc jich najdeme na Ústecku, ale také v Mladé Boleslavi, Turnově, Ostravě, Mikulově či Havlíčkově Brodě.

Do roku 2022 existovala v naší republice dokonce ulice Sovětská, a sice v Bučovicích na Vyškovsku.

Na severu Čech se můžeme s pozůstatky minulého režimu v podobě názvů ulic, setkat velice často, například v Liberci mají dodnes Proletářskou. A když už jsme u toho proletariátu, tak se podíváme do Mostu a zavítáme do ulice Karla Marxe. Ano, skutečně ji tam najdete a nedaleko od ní můžete jet ulicí Maršála Rybalka. V nedalekém Jirkově naleznete rovněž ulici pojmenovanou po tvůrci komunistického učení.

A zkusíme zapátrat po Bedřichu Engelsovi, věrném to souputníku Karla Marxe. Ano, taky ho u nás 35 let po revoluci najdeme. V Engelsově ulici můžete bydlet v městečku Odry na severní Moravě.

A jak jsou na tom naši dělničtí prezidenti? Také mají dodnes své ulice. Kupříkladu Antonín Zápotocký v Horním Jelení na Pardubicku nebo ve Vyškově. Ale proti Ludvíku Svobodovi je úplný břídil. Jeho ulice můžeme počítat na desítky a vede Morava. Kupříkladu Slavkov, Studénka, Hranice, Moravský Beroun. I když v jeho případě bych řekla, že se po něm nejmenují z titulu prezidenta, nýbrž armádního generála.

Klement Gottwald z názvů českých ulic patrně již zmizel, zato na Slovensku jich mají ještě, jak říkají, „neúrekom“. U našich východních sousedů jsem dokonce objevila i ulici Vladimíra Iljiče Lenina, a sice ve městě Šoporňa. V Česku už doufám žádnou nemáme, ani Google ji nenašel.

Ono to stačí i bez něho, co říkáte?

Zdroj informací: mapy.cz, https://zpravy.aktualne.cz/datavize/ulice-8-kveten/r~2ca3f68a0c7011efa26cac1f6b220ee8/ https://vyskovsky.denik.cz/zpravy_region/sovetska-ulice-kvuli-ukrajine-ji-bucovicti-zmeni-na-dvorskou-20220325.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz