Hlavní obsah
Lidé a společnost

Drzost podvodníků, kteří svými nekalými praktikami cílí na starší generaci, nezná mezí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

Vsadím se, že minimálně každý druhý senior má doma předraženou sadu nádobí, které mělo umět vařit skoro samo, kouzelné přikrývky, které měly v zimě hřát a v létě chladit, nebo zázračné matrace, které měly uživatele zbavit bolestí zad a všech neduhů.

Článek

A taky další a další „nezbytné“ nesmysly, vnucené dotěrnými prodejci za nekřesťanské peníze na předváděcích akcích. A ze svého okolí vím, že někteří důvěřiví chudáci je dodnes splácejí.

Naštěstí jsou tyto nákupní zájezdy pro seniory a předváděčky v bytech již minulostí. Ale bohužel, podvodníci, pro něž se vžilo označení „šmejdi“, řádí vesele dál. A co je ještě horší, přestěhovali se do kyberprostoru, kde jsou schopni s daleko menší námahou a za podstatně kratší čas napáchat mnohonásobně vyšší škody.

Opět se orientují na seniory, kteří v této oblasti, zejména internetového bankovnictví, nejsou tak zběhlí. A že si kolikrát vymyslí hovadiny! Já bych kupříkladu nikdy neuvěřila zprávě od mého údajného bankéře, v níž mě žádá o přístupové údaje k mému účtu z důvodu přestavby webových stránek banky. Do nich mi totiž vůbec nic není. Web mají na starosti ajťáci – programátoři, webdesignéři a klienti s tím nemají vůbec nic společného. A  šmejdi nejen posílají zprávy nebo emaily, ale dokonce i telefonují a dokážou zfalšovat telefonní číslo tak, aby opravdu vypadalo jako z pevné linky vaší banky.

Skuteční bankéři po vás nikdy nebudou požadovat vaše přístupové údaje do internetového bankovnictví nebo smartbankingu. Ty jsou jen vaše a nikdy je nikomu nesdělujte a ani je nezadávejte jinde než na ověřených stránkách vaší banky. Prosím tímto vás, mladé, dejte seniorům ve vaší rodině bezpečnostní školení, ať nepřijdou o své celoživotní úspory. Proti vybílenému účtu je pár desítek tisíc za zázračné matrace prkotina.

A nejnovější triky podvodníků? Patrně si řekli, že nemusí pršet, stačí, když kape a dokážou vám vysát peníze z mobilního paušálu nebo kreditu. A jak? Nejdříve ukradnou komunikační, například messengerové účty vašim přátelům a pak se za ně vydávají. Komunikují s vámi a vy absolutně netušíte, že si píšete s podvodníkem a ani to nemáte šanci ze začátku poznat. Na rozdíl od svých předchůdců z ciziny totiž píší bezchybnou češtinou.

Ale když vás požádají o vaše telefonní číslo, mějte se na pozoru a nesdělujte ho. Jakmile ho prozradíte, poprosí vás o přeposlání kódu, který vám okamžitě přijde jako SMS. Přepošlete ho a až později zjistíte, že jste nekomunikovali s kamarádkou, ale s podvodníkem, který jí ukradl messengerový účet a pouze se za ni vydával. A vás tímto připravil v lepším případě například o přístup k emailu, v horším i o pár tisícovek z mobilního paušálu nebo kreditu, jako se to stalo mé známé.

Zkrátka, vynalézavost šmejdů nezná mezí a zdokonaluje se se stále dokonalejšími komunikačními technologiemi. Jsem zvědavá, kdy začnou zneužívat umělou inteligenci. Tak buďte obezřetní a nejste-li si naprosto jisti, s kým komunikujete, žádné osobní a citlivé údaje druhé straně nesdělujte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz